PITANJE ZA RAZMIŠLJANJE

Pogledajte dobro crteže: Da li se na njima nalazi ISTA OSOBA? (VIDEO)

Jednostavan socijalni eksperiment daje odgovor na pitanje, da li je zaista sve u oku posmatrača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Dove US

Svi mi imamo dane kada smo nesigurni, ali i kad “pucamo” od samopouzdanja.

Kada smo lepi sebi samima i kada nismo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, činjenica je da često, ono što mi vidimo, nije isto što vide i drugi. Nekad ćemo imati utisak da nam, primera radi, svi gledaju u bubuljicu na nosu, ili da vide da nam je pukla čarapa, iako su brojna istraživanja dokazala da se ovde radi o takozvanom “spotlight efektu”, odnosno, efektu reflektora, o kom smo vam već pisali.

Ne, ne vide svi naše mane, fizičke nedostatke i slično, ili barem ne na isti način, na koje ih mi vidimo.

Iz ove ideje, nastao je eksperiment koji je sproveo jedan proizvođač kozmetike, sa namerom da se ukaže na to, da se naša slika o sebi samima, često potpuno razlikuje od onoga kako nas vide drugi.

Naime, od žena je traženo da sebe opišu forenzičkom umetniku koji radi za FBI, a koji je njihove portrete radio samo na osnovu njihovog opisa. Nakon toga su druge, potpuno nepoznate osobe opisivale te iste žene, a forenzičar je još jednom nacrtao njihove portrete. Na kraju je svaki učesnik dobio dva svoja portreta, za koje se ispostavilo da se dijametralno razlikuju.

Rezultat: Portreti zasnovani na opisima stranaca bili su očigledno lepši, srećniji, ali i tačniji. Prosečna osoba ima tendenciju da preuveličava sopstvene nedostatke, dok stranci vide izgled kao celinu, fokusirajući se na pozitivne osobine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Project You (@_projectyou_)

“Ono što ću zauvek pamtiti su emotivne reakcije koje su žene imale kada su gledale složene skice obešene jedna do druge. Mislim da su mnoge od ovih hrabrih žena shvatile da su imale iskrivljenu samopercepciju, koja je na značajne načine uticala na delove njihovog života”, rekao je u videu Gil Zamora, forenzički umetnik FBI-a.

“Mislim da me čeka mnogo rada na sebi”, rekla je jedna od žena. “Osoba sa leve strane je stroga i deluje zastrašujuće, ozbiljno i gotovo zlobno. Sa osobom sa desne strane bih se radije družila”, dodala je.

Zamora je istakao da su žene bile veoma samokritične po pitanju svojih mladeža i ožiljaka, dok su ih stranci opisivali kao bilo koju drugu lepu i normalnu osobu.

Naposletku, sve do jedne imale su isti odgovor, koji je ujedno i moto kampanje: “Lepši smo nego što mislimo”.

Pogledajte kratak dokumentarac u kome se nalaze svi primeri.

Kakvo mišljenje imate o sebi? Da li postoji nešto što ne volite na svom licu i ubeđeni ste da svi samo u to gledaju?

Pišite na u komentarima.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar