Ubeđeni ste da svi primećuju vaše mane, procenjuju vas i komentarišu? Možda patite od EFEKTA REFLEKTORA

Mislite da vas svi vide na onaj način na koji vi sebe gledate?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/diana.grytsku

Da li spadate u one ljude koji misle da su sve oči uprte u vas?

Toliko ste usredsređeni na ono što ne volite kod sebe, da mislite da to svi primećuju. Čak i ako vas vaši bližnji uveravaju da nije tako, vi im ne verujete.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je kao situacija kada vam pukne čarapa ili pocepaju pantalone, pa iako ste “prekrili” problem, ubeđeni ste da to i dalje svi primećuju. Sa druge strane, možda gledate svoju fotografiju i mislite, te da vam je veliki nos, te da ste se previše iskezili, ili ste se loše namestili…

Rezultat – iako svi tvrde da fotografiji ništa ne fali, niko vas ne može ubediti u suprotno.

Foto: Freepik/ Freepik

Ono što vam se dešava, zapravo ima svoje ime i psiholozi ga najčešće objašnjavaju pod terminom “efekat reflektora“. Kako se navodi na portalu Very Well Mind, efekat reflektora je termin koji socijalni psiholozi koriste za označavanje tendencije, da moramo preceniti koliko drugi ljudi primećuju o nama. Drugim rečima, skloni smo da mislimo, da smo u svakom trenutku u centru pažnje, ističući sve naše greške ili nedostatke, kako bi ih mogao videti ceo svet.

Ovako nešto korene uglavnom vuče iz rane mladost. Osećaj da nisi dovoljno dobar, čini da se osećate nespretno, nedovoljno iskusno ili sposobno za određeni zadatak ili posao. Baš iz razloga što osećamo kao da se brukamo svakom greškom, padamo u zamke opsesije i kontrole da sve bude kako treba.

Stidljiva žena, Foto:Unsplash/Priscilla du Perez

Nažalost, ukoliko se ne prepozna na vreme, ovaj poremećaj može napraviti probleme i u zrelom dobu. Nedostatak samopouzdanja vuče do toga da sve shvatamo lično, a svaku grešku tragično. Niste u stanju da se pridružite šali, ili to radite jer znate da se misli da je to “kul”, a ubeđeni ste da nije u pitanju dobronamerna šala, već ismevanje.

Nažalost, brz način života, kao i pojava društvenih mreža, povećala je osećaj nesigurnosti. Svako može da kreira profil, a popularnost se meri foloverima i lajkovima. U prevodu, svako može da doživi taj osećaj važnosti, iako je krajnje subjektivan i nerealan zapravo.

Istina je da to što se dešava nama, dešava se i drugima. Jer svi smo mi uveđeni, u nekom svom zamišljenom svetu, da smo popularni i da se oko nas vrti svet.

Foto: Freepik/katemangostar

Ipak, kada dopustimo da efekat reflektora ovlada nama, mi počinjemo da trošimo jako mnogo energije na detalje koje niko ne primećuje i koji suštinski nisu toliko bitni, a sve samo u cilju “da slučajno neko nešto ne pomisli ili prokomentariše”.

Najteže je doći do tačke da shvatite da niko zaista ne obraća pažnju na vas. Tek tada možete prestati da se toliko brinete zbog toga. Međutim, onima koji imaju socijalnu anksioznost može biti mnogo teže prepoznati ovu činjenicu i prevazići anksioznost povezanu sa efektom reflektora.

Foto: Unsplash/ felipepelaquim

Jednostavno rešenje ne postoji. Zato se savetuje da, ako se duže vreme borite sa osećajem stida ili nervozom, razgovarate sa terapeutom ili lekarom, kako bi se našlo adekvatno rešenje i lečenje.
Uz stručne savete, lakše ćete pobediti socijalnu anksioznost i voditi daleko lagodniji i bogatiji život.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar