SMRT RATNOG ZLOČINCA

“Teško je ubiti prvog Srbina, posle ide po ŠABLONU”: Krvavi trag Merčepovih odreda smrti

"Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije preduzeo nikakve mere"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Ratni zločinac i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Hrvatske za vreme rata Tomislav Merčep (68), koji je danas preminuo, bio je osuđen zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana na sedam godina zatvora. Umro je u 69. godini.

Umro je ratni zločinac Tomislav Merčep

On je 2016. godine je na Županijskom sudu proglašen krivim za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva pa mu je određena zatvorska kazna u trajanju od 5 godina i 6 meseci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Utvrđena mu je krivica za ubistvo 43 civila koje su usmrtile njegove jedinice. Vrhovni je sud godinu kasnije povećao kaznu na sedam godina zatvora.

“Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije preduzeo nikakve mere da ih u tome spreči, čime im je dao prećutno odobrenje da to čine”, zaključio je tada između ostalog predsednik sudskog veća Zdravko Majerović, čitajući prvostepenu presudu Merčepu.

Pre nego što je Merčepa poslao u zatvor Remetinec u Zagrebu, poručio mu je da je mogao da reaguje na prve događaje i da bi onda hrvatska istorija jednim delom izgledala dosta drugačije.

“Ovako ste vašom pasivnošću i nerazumevanjem zla koje vas okružuje, potpuno svesno ostali na pogrešnoj strani istorije Republike Hrvatske”, kazao je Merčepu sudija na čitanju presude. Merčepovi odredi smrti

Na sudu je dokazano da su njegove jedinice nezakonito uhapsile ukupno 52 osobe. Samo šest ih je preživelo tretman merčepovaca, a tri osobe se vode kao nestale.

Merčepove jedinice bile su poznate po posebnoj okrutnosti, a iza njih je ostao krvavi trag koji se nije mogao da se sakrije.

Upravo zbog te stravične okrutnosti i zločina počinjenih bez ikakvog pokrića i njegove uloge u svemu tome, Merčepa su zvali gospodarom života i smrti, i to, od Vukovara, preko Zagreba pa sve do Pakračke Poljane.

“Svojom sam rukom ubio 72 ljudi, među njima devet žena. Nismo pravili  razliku, ništa nismo pitali”

Na svim je tim mestima ostao krvavi trag Merčepa i merčepovaca.

“Zovem se Miro Bajramović i direktno sam odgovoran za smrt 86 ljudi. Ja sa tom činjenicom uveče zaspim i ujutro se budim, ako zaspim. Svojom sam rukom ubio 72 ljudi, među njima je bilo i devet žena. Nismo pravili razliku, ništa nismo pitali, oni su za nas bili četnici i neprijatelji. Najteže ti je zapaliti prvu kuću i ubiti prvog čoveka. Posle sve ide po šablonu. Ja znam imena i prezimena svih ljudi koje sam ubio”, ispričao je davne 1997. Feral Tribune-u jedan od merčepovaca koji je prvi progovorio o strašnim događajima u Pakračkoj Poljani.

Masakr porodice Zec

Za aktivnosti Tomislava Merčepa i njegove grupe hrvatska javnost doznala je još početkom 1992. kad je uhapšena grupa koja je likvidirala zagrebačku porodicu Zec, a privedeni su tada u istrazi progovorili ne samo o ubistvu te zagrebačke porodice, već i o nizu drugih odvođenja i likvidacija koje su počinili na Pakračkoj poljani.Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar