LEPOTICA MEĐU PLANINAMA

TARA, jedna od najlekovitijih planina Srbije: Boravak na njoj jača imunitet i leči ove bolesti (FOTO)

Povoljna klima, šuma, mir i čist vazduh izdvajaju Taru od drugih planina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Planina Tara važi za jednu od najlepših u Srbiji kako zbog prostranstva netaknute prirode kojom raspolaže, tako i zbog odličnih uslova za odmor.

Smeštena u zapadnom delu Srbije, kraj reke Drine, na Tari se nalazi sedam turističkih područja, neka sa više, a neka sa manje razvijenom infrastrukturom: Kaluđerske Bare, Mitrovac, Zaovine, Račanska Šljivovica, Sokolina, Osluša i Mokra Gora. Prosečna nadmorska visina ove planine je 1200 metara, a najviši vrh je Kozji rid (1591 m).

Povoljna klima, šuma, mir i čist vazduh izdvajaju Taru od drugih planina, a da boravak na njoj pogoduje zdravlju, prevenciji i lečenju mnogih bolesti, uverio nas je gospodin Rale Jeličić,  domaćin vikendice na Osluši u kojoj smo boravili.

– Nalazimo se na mikrolokaciji Borje gde je nadmorska visina 1030 metara. Godine 1939. meteorolozi iz cele Evrope vršili su merenje kretanja ruža vetrova sa Mediterana i ustanovili su da su najizrazitije u ovom delu iznad Osluše, gde je Sumbulić brdo, do Oštre stene, što ima zabeleženo u Arhivu muzeja Republike Srbije u Beogradu. Ruže vetrova sa Mediterana su se ispitivanjima pokazale najintenzivnije u periodu od 14 do 18 sati posle podne. Zabeleženo je da se krvna slika i svi ostali parametri poboljšaju u roku od 24 sata boravka u ovom delu Tare. Lično sam proverio na svom najstarijem unuku, noćili smo dve noći u staroj kolibi. U petak ujutru je imao 3.000000 crvenih krvnih zrnaca, a u ponedeljak ujutru 5.200000 – ispričao je domaćin ,,Tarskog srca“, drvene kućice koja je tokom cele godine bila iznajmljena, bez obzira na virus korona koji vlada već nekoliko meseci u našoj zemlji.

Na planini Tari je i vetar lekovit. Dovoljno je sedam dana da se osete njene blagodeti. Čak je i dokazano da je 1500 metara nadmorske visine gornja granica za pacijente sa respiratornim problemima, a 800 metara nadmorske visine granica za kardiovaskularne bolesnike i pacijente sa reumatskim bolestima.

Konkretno, ova planina koja pripada unutrašnjem pojasu Dinarida, leči bolesti kao što su bronhijalna astma, hronični bronhitis, anemija, a sam boravak na njoj je uopšte dobar za jačanje imuniteta.

Pedijatar Snežana Bošković za Objektiv.rs govorila je o delotvornosti planinskih sunčevih zraka na dečji organizam.

– Sunce na svim planinama, ne samo na Tari, ima neverovatno lekovito dejstvo i učinak za decu koja tokom zime uzimaju D vitamin u vidu kapi. Planinsko Sunce i svetlo će podstaći stvaranje vitamina D koji je potreban našim kostima, zubima, srcu i nervima, kao i celokupnom imunitetu. A opet, ono što je najlepše ne samo za decu, nego i za odraslog čoveka svakako je aktiviranje hormona sreće u nama i našim mislima. A to će se sigurno dogoditi na planini – objasnila je doktorka Bošković.

Posmatrajući njene predele i šume, pitali smo Raleta da li je bolje boraviti na Tari zimi ili leti?

– Mi smo puni cele godine. Gosti dolaze iz Moskve, Lenjingrada, Podgorice, Vojvodine, Beograda, Kragujevca, Čačka. Jednima više odgovara sneg i hladan vazduh, a opet drugima visoke temperature koje ovde dosežu i do 35 stepeni. Svi koji dolaze, a imaju astmu, a bili su u Prčnju, na Zlatiboru, na Zlataru, nigde im nije pomoglo kao ovde na Tari. Imao sam takve goste. Dolazili su i dijabetičari i u roku od 3 do 5 dana, šećer im sa 15 padne na 5. Verujte, klima je izvanredna –ispričao je naš domaćin.

Na planini Tari raste puno lekovitih biljaka, a upravo na njenim dostupnim obroncima mogu se videti turisti koji i u proleće i u jesen tragaju za majčinom dušicom, gavezom, kantarionom, kamilicom, maslačkom, hajdučkom travom i mnogim drugim travkama od kojih se pravi čaj.

Tara je od 13. jula 1981. godine proglašena Nacionalnim parkom od strane Narodne skupštine Republike Srbije i obuhvata površinu od 24.991,82 hektara. U šumama Tare ima oko 40 medveda, 300 divokoza, 320 srna i oko 40 divljih svinja.

Ljubiteljima biciklizma na raspolaganju su 27 biciklističkih staza dužine oko 420 kilometara, a samo područje Nacionalnog parka Tara obiluje arheološkim nalazištima koja datiraju od neolita do srednjeg veka.

Piše: Sanja Radovanović

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar