Antistres biljke: Evo šta treba da radite da biste se rešili tenzije na poslu

Jedina stvar koju treba da uradite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
eadni sto i biljka
Foto/Unsplash/ Tran Mau Tri Tam

Ukoliko imate naporan dan na poslu, pod stresom ste zbog rokova, namrgođenih šefova, napornih sastanaka – rešenje je možda gledanje u biljke.

Istraživači iz Japana, veruju da gledanje u biljke u toku radnog vremena može smanjiti stres na poslu, povedeni time uradili su eksperiment u jednoj električnoj kompaniji, posmatrajući zaposlene i njihove promene u nivou stresa, pre i posle stavljanja biljaka na radni sto.

Prema rezultatima, kod zaposlenih koji su bili veoma anksiozni, biljke su smanjile stres. Pre ove studije sprovedeno je mnogo istraživanja o zdravstvenim efektima sobnih biljaka, ali većina njih bila je izvedena u laboratorijama. Ova studija potvrdila je smanjenje stresa i to na način da je zaposleni svaki put kada bi se osećao umorno nekoliko minuta gledao u biljku. “Rezultati sugerišu da bi se mentalno zdravlje zaposlenih poboljšalo, ukoliko bi poslodavci aktivno ohrabrili radnike da u toku rada “odmore u prirodi” na tri minuta”, rekao je Masahiro Toyoda, vodeći autor studije i profesor sa Univerziteta u Hyogu.

biljka i radni sto
Foto/Unsplash/Chris Adamus

“Ova studija je samo jedna od mnogih koje nastavljaju da ukazuju da biljke delotvorno deluju na ljude”, istakao je Charles Hall sa katedre za međunarodno cvećarstvo na univerzitetu A&M u Teksasu.

Autori smatraju da se ljudi na osnovu teorije obnove pažnje, mnogo bolje skoncentrišu posle vremena provedenog u prirodi ili gledajući prirodu. Prethodna istraživanja su otkrila da se to naziva “meka fascinacija” koja je veoma važna za oporavak od stresa. Međutim, ova metoda nije uspela svima, neki od radnika primetili su da im se nivo anksioznosti čak i povećao, dok drugi nisu primetili nikakve značajnije promene.

U istraživanju su učestvovala 63 zaposlena, starosti od 24 do 60 godina koji su radili u kancelarijama i za računarima.Izvor: Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar