KOVID 19

Bil Gejts iznenadio: Njegova fondacija uložiće enormnu SVOTU novca za vakcine kod najnerazvijenih država

Par je izdvojio 50 miliona dolara za COVAX

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen/CNN

Bil Gejts i njegova supruga Melinda nastavljaju energično da promovišu vakcinu protiv covida-19. Njihova fondacija će uložiti 70 miliona dolara kako bi vakcina mogla pravedno da se distribuira po svetu.

Par je izdvojio 50 miliona dolara za COVAX, međunarodni projekt kojim žele da osiguraju da 92 zemlje s niskim i srednjim dohotkom imaju pristup eksperimentalnoj vakcini, i 20 miliona dolara za Koaliciju za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja ulaže u druge moguće kandidate za vakcinu protiv koronavirusa, piše RT.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji je izjavio kako mu je želja da vakcinu primi svih 7 milijardi ljudi na svetu, nedavno je kazao kako će se vakcina druge generacije verovatno “lakše i jeftinije proizvoditi pa imati bolju temperaturnu stabilnost”.

Pesimističniji oko brzog povratka u normalu

Gejts je postao i pesimističniji u pogledu brzog povratka u normalu. Juče je naveo kako je “pred nama još dug put”, mada je još prošlog meseca rekao da bi “bogatije zemlje mogle da se vrate u stanje pre covida-19 do kraja 2021. godine”. To je potvrdio i njegov izvršni direktor fondacije Mark Suzman rekavši da će “za potpuno suzbijanje ove pandemije trebati najveći napor javnog zdravstva u istoriji”.

Gejtsovi kritičari optužili su fondaciju da koristi populaciju trećeg sveta kao “laboratorijske pacove” kako bi eksperimentisala sa nedovoljno istraženim vakcinama.

U Južnoj Africi su se pojavile grupe koje protestuju protiv kliničkih ispitivanja koje sprovodi GAVI (Globalni savez za vakcine i imunizaciju; zajednički projekt Fondacije Gejts, SZO-a i Svetske banke). Svrha GAVI-ja je rad na povećanoj distribuciji vakcina u siromašnijim zemljama.



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar