Kad “živeli su srećno do kraja života” više ne važi: Ovo su jasni znaci da vam je brak na klimavim nogama

Na svakom odnosu se mora raditi, ali ne može svaka priča da ima "hepi end"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Freepik

Stara izreka kaže da je za tango potrebno dvoje, pogotovo kada su u pitanju ljubavni odnosi.

Ne može uvek biti kriva samo jedna strana, jer, u braku vas je dvoje, te od oboje zavisi da li će biti uspešan ili ne, ali i da li ćete probleme uspeti da prebrodite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, nekad se stiče utisak, da se u današnje vreme od braka prebrzo odustaje. Sa druge strane, mnogi zanemaruju jasne znake da u njihovom odnosu nije sve “med i mleko”.

Ovi znaci ukazuju da niste srećni u svom braku, ali i šta možete uraditi povodom toga, ako je verovati bračnim terapeutima i psiholozima.

Foto: Freepik/prostooleh

Konstantna kritika

Iako će mnogi reći da “kritikuju jer vam žele dobro i jer vas vole”, konstantna kritika nije nešto što je poželjno. Na taj način ne pomažete osobi, naprotiv.

Izostanak seksualnih  odnosa

Seks je bitan faktor u vezama, ali ne i presudan. Ipak, ne radi se toliko o tome koliko često bračni parovi imaju seks, nego da li uživate u seksu sa supružnikom i da li se dobro osećate u zajedničkom seksualnom životu.

Foto: Freepik/freepik

Nije vam prijatno kada ste sami

Možda imate osećaj dosade kada ste sami sa svojim partnerom, ili čak i da imate utisak da morate da budete tu. Bez osećaja intimnosti koji je nekada postojao, možda ćete se osećati kao da nemate šta da kažete – a takođe vas zapravo nije briga šta druga strana ima da kaže.

Ne delite pobede i lepe stvari jedni s drugima

Kada se dogodi nešto uzbudljivo, koga prvog zovete? Ako je to nekada bio vaš supružnik, a sada prijatelj ili član porodice, to je znak da je vaš brak na klimavim nogama. Terapeuti ističu da u nesrećnim brakovima nema puno motivacije da se bilo šta poveže ili deli.

Foto: Pexels/engin-akyurt

Oboje ste defanzivni

Stalna odbrambeni stav, siguran je znak da vas dvoje ne komunicirate dobro, idući ruku pod ruku sa neprestanim kritikama. Jednostavne izjave ili pitanja takođe mogu naići na reakciju. Na primer, kada jedan partner podseti drugog da uradi sitan posao, druga strana se može odbraniti i reći nešto u stilu: “Već sam ti rekao da ću to uraditi!”.

Izbegavate se, kad god je to moguće

Psiholozi ističu da generalno, izbegavanje jednih i drugih jedan od znakova da stvari ne idu dobro. Ukoliko više volite da pravite zasebne planove i nemate motivaciju da provodite vreme zajedno – sve to ukazuje na nesretan brak.

Foto:Pixabay/Pixabay

Često razmišljate o napuštanju

Ukoliko često razmišljate o tome da napustite celu priču i da započnete nešto novo, to mogu biti znaci da u vašem odnosu nije sve kako treba.

Više ste vi – vi, kada ste odvojeni

Kada se prvi put sastanete sa supružnikom, trebalo bi da imate osećaj da oni u vama donose najbolje i da vam se sviđa ko ste kada ste sa njima. U nesrećnom braku osećaćete se bolje i kao da ste vi ono što ste zaista, kad ih nema u blizini, a možda vam se i ne sviđa šta oni u vama bude ili kakvi ste kada ste u njihovom prisustvu.

Foto:Freepik/freepik

Prestajete da se svađate

Ako se više ne svađate, grubo rečeno, to znači da vas dvoje više niste spremni da radite na stvarima. Prepirka očigledno nije sjajna, ali bar znači da se još uvek borite za nešto. Gubitak motivacije za međusobno pregovaranje je zaista loš znak.

Nema razumevanja ili saosećanja

Stvari poput krivice, osude i sramote često će prednjačiti u nesrećnom braku, ostavljajući malo prostora za razumevanje ili saosećanje. Kada nešto pođe po zlu ili ne funkcioniše, dolazi se u stiuaciju da podrška, pa makar i razumevanje izostanu.

Foto: Freepik/ gpointstudio

Govor tela se menja

Biti u međusobnom prisustvu više vas ne čini tako srećnim kao pre. Naprotiv. Nažalost, brak bez intimnosti ne može se boriti za opstanak.

Osećate prezir jedni prema drugima

Prezir je veoma srodan mržnji i gađenju. To je dugotrajna emocija i učiniće većinu susreta sa supružnikom neugodnim.

Stvarate zidove među sobom

Često, kada nas napadju, a ne đelimo da se branimo ili upuštamo dublje u priču, gradimo takozvane odbrambene zidove. U ovom slučaju to znači da se u osnovi uključuje nekoga ko se isključuje, posebno tokom sukoba. Mnogi se u ovakvim situacijama udalje, pa čak i predaju, samo da bi sukob prestao, a oni ostali sami.

Foto: Freepik/freepik

Da li se brak može popraviti?

Gde ima želje, ima i načina, te je svaki odnos moguće popraviti, ukoliko su za to oba partnera. Želja za promenom je prvi korak. Zatim sledi efikasnija komunikacija, pa čak i drugačije upravljanje finansijama.

Terapija za parove verovatno će biti izuzetno korisna čak i ako nije potrebna. Ali je najbitnije da zapamtite, da ako ste već odlučili da radite na svojim problemima i spasete brak, da je to osoba koju volite, do koje vam je stalo i da želite u tome da uspete. Podsećanje na te činjenice, može vam pomoći u procesu.

Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar