Nemojte da vas je sramota: Evo zašto nikako ne bi trebalo da ZADRŽAVATE GASOVE u organizmu

Dešava se svima, a može pokazati da posrede ozbiljni problemi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ KamranAydinov

Gasovi su potpuno normalna stvar, kad je ljudsko telo u pitanju, ali da, razumljivo je zašto nas je sramota kada slučajno “pustimo nekog goluba”.

Pogotovo ako uz zvuk ide i miris.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Baš iz tih razloga, mnogi ljudi se suzdržavaju i drže ih u sebi, sve dok ne odu u toalet, a to može biti poprilično opasno.

Verovali ili ne, prosečna osoba ispusti gasove i do 15 puta dnevno, a da toga nije svesna. Broj se penje čak na 40 puta, po nekim istraživanjima.

Gasovi nastaju uglavnom kao posledica hrane koju ste konzumirali ili zbog njihovog sastava, ali mogu biti i znak nekih ozbiljnijih stanja, zato stručnjaci savetuju da ih nikad ne zadržavamo u organizmu.

Foto: Freepik/karlyukav

Vaše telo ih ponovo absorbuje

Stručnjaci ističu da, kada primorate telo da zadrži gasove, njemu ne preostaje ništa drugo nego da ih ponovo upije. Dakle, vraća ih ponovo u organizam, što može izazvati dodatno podrigivanje, pa čak se ispuštati (u manjim količinama) kroz dah, navodi se na portalu Healthline.

Može dovesti do bola ili gorušice

Kada stegnete mišiće kako biste izbegli da “vetar” pobgne, to stvara pritisak u vašem telu i može dovesti do bola, lošeg varenja i gorušice. Ako se redovno radi, takođe može prouzrokovati otok u vašem digestivnom traktu, navodi se na portalu Bright Side.

Foto: Pixabay/Alicia_Harper

Utiče na rad debelog creva

Otpuštanje gasova eliminiše pritisak u vašem telu, što je veoma dobro za zdravlje debelog creva, jer zadržavanje u njemu može ga iritirati, a takođe može izazvati hemoroide.

Čini da ste naduti sve vreme

Gasovi mogu učiniti da vaš stomak bude nadut i osetljiv na dodir. Pogotovo ako to radite satima.

Foto: Freepik/benzolx

Gasovi mogu biti pokazatelj ozbiljnog problema

Iako je “puštanje golubova” potpuno normalno i zdravo, njegovo ponavljanje i miris, zapravo mogu ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme poput intolerancije na hranu i probavnih problema. Jak i izrazito neprijatan miris ukazuje na visok nivo sumpora u vašem telu. A, ako je ispuštanje gasova bolno ili imate čudan osećaj dok se to dešava, predlažemo da se obratite lekaru.

Naposletku, gasovi su nešto što se svima dešava i nema razloga da se zbog toga osećate neprijatno. Stručnjaci preporučuju da izbegavate gazirana pića ukoliko imate problema sa probavom, ali i da jedete manje porcije i lagano žvaćete.

Preporučuje se da redovno konzumirate hranu poput banana, krompira, žitarica i pšenice kako biste sprečili da gasovi imaju loš miris.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar