Ukoliko ste, pre trudnoće, jele slatkiše, velike su šanse da će ih jesti i vaša DECA

Istraživanje otkriva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Deca, vrlo često, pokupe loše navike od roditelja.

Bilo da je u pitanju ponašanje, ili navike koje su vezane za ishranu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Scientific Reports, je otkrilo da mame koje, pre trudnoće, jedu masne i slatke obroke, imaju decu koja žele i vole nezdravu hranu.

Istraživači tvrde da je to zato što nezdrava isrhana ne uzrokuje samo promene u mozgu, već i u samom čulu ukusa, čineći decu sklonijom ovakvoj vrsti ishrane.

Ispitivanja na miševima su pokazala da su majke, koje su jele visokokalorične i maske obroke, pet nedelja pre trudnoće, imale bebe sa više receptora za slatki ukus u svojim čulima.

Štaviše, čak i ukoliko su ta deca odrasla na zdravoj hrani, veća je verovatnoća da će se poslužiti slatkišima, ako mogu da ih dobiju.

Foto: Freepik/drobotdean

Robin Dando, stručnjak za hranu je rekao: “Ako majka praktikuje nezdravu ishranu u koju unosi puno kalorija putem masnih i slatkih proizvoda, potomci će imati predispoziciju da vole upravo takvu hranu. Rezultat ovoga nisu samo promene u mozgu, već se promene događaju i unutar čula ukusa. Iako je istraživanje sprovedeno na miševima, istraživački tim sa Univerziteta Cornell u SAD-u kaže da bi rezultati mogli da se odnose i na ljude.



Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar