Priča iz uma Franca Kafke: Projekat “Umetnik u gladovanju” u Cvijeti Zuzorić

Deo je izložbe "Neću može, hoću mora"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Alejandro Cartagena

Neobični pozorišni projekat “Umetnik u gladovanju” rediteljke Irene Ristić biće večeras predstavljen u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić kao deo izložbe “Neću može, hoću mora!”, saopštila je ta umetnička institucija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U pitanju je javno čitanje drame po motivima priče Franca Kafke, a osim rediteljke Ristić ispred nezavisne trupe “Hop.La!”, u ovoj realizaciji učestvuju i drugi poznati reditelji u teatru: Ksenija Krnajski, Bojan Đorđev, Anđelka Nikolić, Pavle Terzić, Snežana Trišić .

Tajna “Američke gotike”: Znate li ko su muškarac i žena na slici?

Pisac Kafka čitavog života radio je u osiguravaćem društvu, kako već dolikuje deci srednje klase nakon studija prava, oskudnog društvenog života, sa porodicom i prijateljima komunicirao je mahom preko pisama, u kojima se često žalio što nema uslova da se posveti pisanju, jer mu tako puno vremena oduzima brotberuf (na nemačkom – posao koji donosi hleb). Autor antologijskih dela “Proces”, “Zamak” ili “Metamorfoze” nije se hrabro prepustio gladovanju u umetnosti, niti je ikada poverovao da su dela, van obima životnog ciklusa, vredna opstanka, ali se zato bavio odnosom umetnika i društva – ozbiljno koliko i duhovito.

Fenomen “Pokaži mi Monea”: Benksijeva slika prodata za gotovo 10 miliona dolara

Priča je objavljena 1924. godine i predstavlja osnovu za predstavu večeras. Ceo projekat izložbe “Neću može, hoću mora!” trajaće do 5. novembra, u organizaciji ULUS-a, a događaj se može pratiti i onlajn putem ULUS Jutjub kanala.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar