Bila je lepotica, PRVA MIS Jugoslavije, volela su je dva poznata Srbina, a onda je sebi oduzela život

Tragična sudbina Nikice Marinović

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ Youtube

Jugoslovenska manekenka, prva Mis Jugoslavije, Nikica Marinović, bila je jedna od najlepših žena na ovim prostorima, koju starije generacije i sada pamte.

Ipak, Nikica Marinović je pored svog uspeha, slave, novca i nerealne lepote odlučila da sebi oduzme život…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njena životna priča jedna je od najtragičnijih u svetu poznatih, a njeno samoubistvo kobne 2008. godine bilo je jedno od glavnih skandala i kontraverzi tih godina.

Nikica Marinović rođena je u Rijeci dubrovačkoj 1947. godine. Bila je najistaknutija manekenka u SFR Jugoslavija, sa najvećim dostignutim uspesima. Nikica je bila prva Jugoslovenka koja je otišla na izbor za Mis sveta, a tamo je osvojila dve lente.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

?? IT STARTED WITH HER. Asia’s first Miss World titleholder was Reita Faria of Goa, India. She won in 1966 in London and her virreina 1RU was Nikica Marinovic of Yugoslavia, and Efi Fontini Plumbi of Greece (2RU). After her reign, Queen Reita refused modeling contracts and chose to concentrate instead on finishing her medical studies. She became a licensed physician later on and now lives in Dublin, Ireland with her husband. Now that’s a woman who has it all! ?? #AsianSashes #missWorld #missMundo #MissWorld1966 #MissIndia #missYugoslavia #missGreece #MissWorldIndia #MissWorldGreece #ReitaFaria #NikicaMarinovic

Објава коју дели Asian Sashes (@asiansashes) дана

Na izboru za Mis sveta 1966. godine u Londonu, Nikica je  proglašena najlepšom Evropljankom i prvom pratiljom Mis sveta.

Na izboru se, navodno, našla slučajno. U vreme kada se organizovao izbor za Mis Jugoslavije, ženski časopis “Bazar” preuzeo je organizaciju. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim devojkama.

Srela je Nikicu Marinović, tada još uvek maloletnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspela da nagovori njene konzervativne roditelje da je puste na takmičenje, a i sama Nikica je bila takva, dugo vremena se ustručavala da se skine u dvodelni kupaći kostim. Popustila je tek nakon što su na nju uticali tadašnji vlasnici licence za Mis sveta.

Ona je tada osvojila lentu prve pratilje Mis sveta, a iz tog vremena kolaju priče da joj je lenta najlepše na svetu izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka. Bilo je i drugih teorija, međutim, ni za jednu se ne može ogovorno tvrditi da je istinita.

Nikica je tada imala samo 19. godina, a nijedna lepotica Jugoslavije posle nje nije postigla ovoliki uspeh.

Lepa Hrvatica dobijala je i ponude za Holivud ali ih je hladonkrvno odbijala misleći da nije nadarena za glumu.

Njenu lepotu prepoznao je tada vodeći modni mag Aleksandar Joskimović, za koga je radila i zbog čega je došla u Beograd. Tu je upoznala budućeg supruga, deset godina starijeg Vuka Vuču, koji je bio uspešan reditelj i književnik.

S Vukom je Nikica dobila sina Đorđa, koji je danas uspešan arhitekta koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Brak s Vukom je trajao samo tri, četiri godine, a nakon toga Nikicu su ponovo opsedali udvarači.

Drugog supruga, četrnaest godina starijeg reditelja Zdravka Šotru, manekenka je upoznala u Zagrebu 1972. godine gde je usled novčanih problema snimala poetsko-muzičku emisiju “Koraci noći”. Šotri je Nikica rodila sina Marka, ali se ljubav ipak završila 1980. godine. Nakon drugog bračnog brodoloma Nikica je ostala sama sa sinovima.

Rat i raspad Jugoslavije ju je teško pogodio. Uvek se osećala Hrvaticom i dičila se dubrovačkim poreklom. Nikica se posebno  uznemirila kad ju je otac Pepo, u vreme najžešćih sukoba, obišao u Beogradu, a po povratku u Dubrovnik bio tri meseca u kućnom pritvoru okrivljen jer je bio među neprijateljima.

Lepoj Nikici se u jednom trenutku, nešto kasnije, sasvim izgubio trag. Pričalo se da se bori sa depresijom, da je često na psihijatriji, a govorilo se kako je ostala bez novca, pa se potpuno povukla i bila vrlo usamljena.

Živela je daleko od očiju javnosti, prekinula je i kontakte s najbližim prijateljima. U rodnom Dubrovniku je poslednji put bila 2005 godine, ali nikome se u gradu nije javila.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

? #MissYugoslavia #MissWorld #NikicaMarinovic

Објава коју дели Serbia&Montenegro (@serbmne) дана

U novembru 2008. ponovno se našla na naslovnim stranama, nažalost, najtužnijim povodom…

Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je počinila samoubistvo. Imala je 61 godinu.

M.M.Izvor: Objektiv.rs, Wikipedia, Direktno.rs

Komentari (3)

  1. Rdila je svojevremeno u jednom butiku u Knez Mihajlovoj ulici, u Beogradu. Mislim da je cak bila i suvlasnik tog butika, ne secam se vise. Ja sam tek zavrsila gimnaziju i sa mamom sam dosla u taj butik da kupim neke dve haljine koje su mi se strasno dopale, a koje i dan danas cuvam iz sentimentalnih razloga. Nikica je bila divna, ljubazna, mila...Ta njena prefinjenost se videla na njenom prelepom licu. Mnogo mi je zao sto je tako strasno zavrsila.

    Odgovori

Ostavite komentar