ISTRAŽUJEMO

Da li se možemo dva puta zaraziti KORONOM? Objektiv otkriva zašto ISTI pacijenti opet pune srpske bolnice

Jedni tvrde da je u pitanju ponovno zaražavanje, drugi da se radi o "long kovidu" i nedovoljnom lečenju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Pacijenti koji su ležali u bolnici sa teškim oblikom korone već u prvom talasu, ponovo su se zarazili posle samo nekoliko meseci i opet se nalaze u teškom stanju, tvrde pojedini srpski pulmolozi.

Ipak, njihove kolege demantuju ovu tvrdnju i kažu da nije u pitanju ponovna zaraza, već nedovoljno izlečen virus, kao i da postoji svega nekoliko slučajeva na svetskom nivou da su se pacijenti dva puta zarazili.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: TANJUG / LAZAR LAZAREVIC

Isti pacijenti dva meseca kasnije

Da su u Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu lečeni pacijenti koji su imali kovid u aprilu, a koji su zatim ponovo došli u junu sa istim simtomima, tvrdi pulmolog dr Dejan Žujović. 

“Kada se završio prvi talas svi smo malo odahnuli. Ipak, kada je sve ponovo krenulo, ponovo su nam dolazili pacijenti koji su već ležali u našoj bolnici sa teškom kliničkom slikom. Imaju iste pneumonije kao prvi put i to je zaista zabrinjavajuće”, tvrdi dr Dejan Žujović.

Foto: 3D Stock Illustrations/Alamy/Alamy/Profimedia

Nisu potvrđena dva soja virusa

Ipak, da najverovatnije u srpskim bolnicama nije u pitanju ponovna zaraza već nešto sasvim drugo, kaže dr Tatjana Radosavljević, pulmolog.

“Da bi se potvrdilo da je neko zaražen dva puta, pre toga bi moralo da se potvrdi da postoje dva soja korona virusa. To još uvek nije dokazano, tako da ne možemo da tvrdimo ni da postoji ponovna zaraza”, objašnjava dr Radosavljević.

Foto/ Unsplash/
Jusdevoyage

Nije nova zaraza nego “produženi kovid”?

Umesto toga, najverovatnije je u pitanju nedovoljno izlečena zaraza, kaže pulmolog Tatjana Radosavljević.

“Ako zaraza nije dovoljno lečena tokom prvog puta, postoji mogućnost da će se simtomi ponovo javiti. Imala sam pacijente koji su pušteni iz bolnice, ali su se vraćali nakon nekoliko dana ili nedelja. Jednostavno, njihov opravak nije bio potpun”.

Foto/ Printscreen/ Youtube/ Bloomberg QuickTake

Nisu zarazni, ali ne osećaju se dobro

Zbog toga je potrebno da lekari pacijnete koji su preležali kovid prate kako tokom zaraze, tako i nakon toga, kaže naša sagovornica.

“Oporavak je dug i oni se često jako loše osećaju. Oni u tom trenutku nisu infektivni niti zarazni, ali se ne osećaju dobro. Sve zavisi od reakcije organizma i koliko dugo će se čestice zadržati u telu”, kaže dr Radosavljević.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Lečiti ih nakon izlaska iz bolnice

Treba obratiti pažnju na to koji pacijneti moraju i dalje da se leče i da se prate, bez obzira na to što su napustili ambulantu.

“Postoje pacijenti koji duži period zahtevaju vežbe disanja, spirometriju, pa čak i povremeno uvođenje koritikosterioda nakon što preleže kovid. To je ono što se zapravo ključ i to je nešto što je sigurno veći problem od druge zaraze”.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar