ISTRAŽIVANJE

Srbe jedna stvar plaši više od korone, skoro dve trećine brine zbog toga za budućnost

Čak 37 odsto ispitanika optimistično po pitanju pandemije, ali ih brine pad životnog standarda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Stanislav Nedelja

U istraživanju „Šta o pandemiji ovog virusa misle građani Srbije“, koje će Demostat sutra predstaviti javnosti, čak 37 odsto ispitanih oseća se uglavnom optimistički, najviše poverenja u pitanjima korone imaju u lekare, a najviše ih brine pad standarda.

Korona PSIHIČKI razara Srbiju: Broj poziva “Lazi Lazareviću” povećan DEVET puta!

Kada je reč o poverenju, 44 odsto najviše poverenja ima u lekare i naučnike, zatim u predsednika Aleksandra Vučića – 31 odsto podrške ispitanika, a iza njega su Krizni štab, Vlada Srbije, Svetska zdrastvena organizacija i na kraju mediji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na pitanje šta ih najviše zabrinjava u ovim uslovima, čak 63 odsto je odgovorilo da su to rast troškova života i opadanje standarda.

Pandemija koronavirusa je tek na drugom mestu, dok je na trećem mestu zabrinutost građana od pogoršavanja ekonomske situacije.

Ipak najveći deo ispitanih, 37 odsto, bira optimizam kao preovlađujuće raspoloženje, 18 odsto – zabrinutost i strah, 14 odsto – spremnost za učešće u promenama, 13 odsto – ravnodušnost, 10 odsto – pesimizam i osam odsto – zadovoljstvo.

Šta će biti sa svetom ako VAKCINA protiv korone zakasni? Jeziva predviđanja EKSPERATA zabrinula su sve

Kada je reč o medijima, najčešće čitane novine u odnosu na ukupan broj čitalaca su, prema rezultatima ovog istraživanja, Blic – 30 odsto, Kurir – 12 odsto, Informer – 11 odsto, Večernje novosti – 11 odsto, Danas – devet odsto, Alo – šest odsto, Politika – šest odsto.

Što se tiče televizija, najčešće gledana televizija kod ispitanika je RTS sa 34 odsto, a nakon toga slede Pink – 19 odsto, Prva – 15 odsto, N1 – devet odsto, Nova S – tri odsto, B92 – tri odsto i Hepi – tri odsto.

MMF promenio procenu o Srbiji: Situacija je skoro 5 puta BOLJA nego u Crnoj Gori

Istraživanje je sproveo Demostat sredinom septembra ove godine na uzorku od 1. 200 ispitanika.

U rezultatima ovog istraživanja, nalaze se odgovori na pitanja koliko su građani Srbije uplašeni pojavom kovida, a koliko zabrinuti, koja društvena grupa pokazuje više, a koja manje straha, koliko se poštuju preventivne mere, koliko ljudi se ni po koju cenu ne bi vakcinisalo.

Rezultate istraživanja će predstaviti sociolog Srećko Mihailović, socijalni psiholog Dragan Popadić i novinar Zoran Panović.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar