SJAJNO POREKLO

Irena Vujović KONAČNO postaje ministarka, ali NEMATE POJMA da je ona unuka ovog slavnog srpskog HEROJA

Da li ste znali iz kakve slavne porodice potiče Irena Vujović?

Foto: Printscreen/Youtube, Wikipedia

Buduća ministarka za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović godinama je važila za ozbiljnog kandidata za ministarsku fotelju kada god su se sastavljale Vlade, ali joj je to mesto do sada uvek nekako promicalo. Sada će konačno, postati ministarka, ali malo ko zna da je ona potomak slavnog junaka i narodnog heroja Jugoslavije!

Irena Vujović kandidat je za mesto ministra ekologije, saopštila je mandatarka Ana Brnabić i time ispravila dosadašnju nepravdu, jer je Irena uvek u dosadašnjoj raspodeli karata ostajala bez ministarske funkcije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

O Ireni se gotovo sve zna, ali malo ko u Srbiji zna da je ona unuka slavnog narodnog heroja i partizana koji je poginuo u bici na Sutjesci, Save Kovačevića.

Naime, pradeda Irena Vujović bio je rođeni brat Save Kovačevića, a njen pradeda Nikola bio je jedan od osnivača Kominterne.

Irena Vujović preuzima sektor ekologije: Posebno se ponosi velikim brojem žena u novoj Vladi

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Vujovićeva je ranije za medije potvrdila da je potomak slavnog heroja i istakla da je ponosna na to što potiče iz porodice koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu.

– Tačno je da potičem iz porodice koja je iznedrila doktore nauka, profesore i ratne heroje kao što je Sava Kovačević, rođeni brat mog pradede Nikole Kovačevića, jednog od osnivača Kominterne i prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj, predsednika Narodne skupštine Crne Gore – kaže Vujovićeva ne skrivajući bogatu istoriju svog porodičnog stabla.

Kako kaže, u njenoj porodici su se uvek cenili čast i poštenje, ali su se negovale i prave porodične vrednosti.

– Sava Kovačević i veliki broj mojih predaka vodili su odlučujuću bitku na Sutjesci i dali svoje živote. Zahvaljujući tome, danas naše generacije žive u miru i slobodi. Ponosim se svojim poreklom, a znanje, hrabrost, čast i poštenje su vrednosti koje se u mojoj porodici neguju generacijama – s ponosom je otkrila Vujovićeva.

foto: Wikipedia

Podsetimo, Sava Kovačević bio je komandant 5. proleterske brigade i narodni heroj SFR Jugoslavije. U ranoj mladosti je pošao komunističko-revolucionarnim putem, član KPJ postao je 1925. Zbog komunističkih aktivnosti hapšen je više puta. Početak NOB dočekao je kao iskusan komunista i revolucionar.

Kada je 1942. formirana 5. proleterska brigada, Sava je postao komandant. U najtežem periodu 5. ofanzive stao je na čelo 3. udarne divizije, a poginuo je tokom bitke na Sutjesci 1943.

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (53)

Ostavi komentar

  • Super poreklo, ali mi nije jasno zasto “konacno ministarka“.Ako je zbog porekla, da li je to dovoljno, ako je zbog njenih veza sa vodjama navijaca i to nije za “konacno“, njene godine i radno iskustvo nisu za “za konacno“, ali je sigurno za “konacno“ njeno vrhunsko obazovanje na Megatrendu kod eksperta za mlade i lepe devojeke profesora Mice Jovanovica.
   Malo potcenjujemo sve pametne i obrazovane ljude, malo se rugamo narodu i to nije dobro.U svakom slucaju svim izabranim ministrima i njihovom izborniku uspeh u radu sa zeljom da se obistini poslovica da nicija do zore nije gorela.Puno njih (ministara) ima sve karakteristike koje su potrebne za te funkcije, ali ima nekih koji ne zasluzuju da udju u VladU Srbije ni kao pomocno osoblje.Njihova lakoca prihvatanja poslova u koje se u najmanju ruku ne razumeju cije je obrazovanje u najmanju ruku sumnjivo i nikad dokazano , zastrasuje.Neka nam je bog u pomoci.

   Odgovori
  • Za domacine ne znam, ali je Dedijer, ili mozda Tempo, u ratnim memoarima naveo da je Sava iz cistog mira slomio vrat jednom zarobljenom italijanskom vojniku kad su 1942. g oslobodili Livno i to samo zato sto je momak bio krupan i visok, to mu smetalo.

   Odgovori
 1. Otkad se potomak pradede zove unuk? Ako je pradeda onda je praunuka .Usput pradedin brat nije joj pradeda nego rodjak, stoga ni ona ne moze biti praunuka SAve Kovacevice, nego praunuka njegovog brata.

  Odgovori
  • Apsolutno si u pravu.
   I za ‘pradeda’ i za ‘praunuku BRATA Save Kovačevića.
   Ipak, kad se ovako napiše kao što MI to vidimo i kako treba, to nije ni izdaleka tako atraktivno i ne zvuči kao vest na koju treba kliknuti.
   U prevodu: lažuckanje u marketinške svrhe…. ;-))

   Odgovori
  • Bas ste potpuno u pravu.Ako je trebala da popuni broj bas je mnogo i od mandatora.Neuradi nista ama bas nista na Savskom vencu .Sta ce ona u ekologiji kada sa tim nema veze.A cudo svi neke diplome Megatrenda.Sramota

   Odgovori
 2. Znači, gradimo kapitalizam sa unucima, praunucima i rođacima pravovernih komunjara. Uvaljivali se u socijalističke fotelje i sve moguće beneficije , pa se uvaljuju i u ove. A ova praunuka je, kad se pogleda njen CV, baš munjevito napredovala od Megatrenda direktno na najviše funkcije. Negde skoro pročitah da je Mića Jovanović Megatrend živeo u njenoj povelikoj kući. Nije čudo što onolika pamernatna i talentovana mladost beži iz zemlje.

  Odgovori
   • Да сам потомак Саве Ковачевића и једног од оснивача Коминтерне, ја се не бих хвалио, већ стидио тога. Језив педигре.

    Odgovori
  • Ne zna,ali odbegli Visekruna kaze da je kuvala dobre kafe u stranci.
   I jos ponesto je govorio,ima na youtube kanalu

   Odgovori
 3. Niti je ona unuka, niti je Sava Kovačević slavan, nije ni Srbin, a najmanje je heroj. Radi se o predratnom razbojniku i ubici, koje je za vreme rata pobio više svojih rođaka i sunarodnika nego što su to Nemci uradili.

  Odgovori
 4. Dokaz više da i dalje o svemu odlučuje UDBA.
  Nego, ja sam praunuk Adama i Eve, Atila Hunski mi je bio teča, Napoleon ujče, a Bik koji sedi bio mi je sestrić.
  Jel ima neko budžetsko mesto za mene?

  Odgovori
 5. 1. To je kasapin kao i svaki ,,antifašista”, koji je navodno ubio preko 10 članova SVOJE familije! To i ne čudi kakvih sve ima
  2. Ne može da bude Srbin pošto iste mrzi, a neretko se ni ne izjašnjavaju kao Srbi uopšte.
  3. Svako ko ima neku značajniju funkciju od 1918. do danas , to je zato što je ljigavac, potkazivač, lopov, narkoman, pedofil, ubica, bogoborac i ostalo.

  Odgovori
 6. Komunisti nemaju naciju a sava je bio obican drvoseca surov i nasilan covek za koga je i njegov rodjeni brat takodje komunista rdkao posle rata da bi i njega ubio da je ziv.

  Odgovori
 7. Sava Кovačević bio je tzv. partizanski komandant Nikšićkog NOP odreda, a kasnije je imenovan za komandanta Operativnog štaba NOP za Hercegovinu. Кomanda „štaba“ bila je u školi u Lastvi, koja postaje jedno od najvećih partizanskih mučilišta i stratišta. Zajedno sa svojim partizanima hladnokrvno je ubijao i terorisao narod: sveštenike, krvne srodnike, djevojke i žene, solunske dobrovoljce, organizatore junskog ustanka, intelektualce, oficire Кraljevine Jugoslavije, žandare, nedužno stanovništvo…
  Sava Kovačević je zločine vršio zajedno sa svojim istomišljenicima. Zločini koje je počinio sa svojim istomišljenicima dogodili su se: u januaru, februaru, martu i aprilu 1942. godine na prostoru: Trebinja, Ljubinja, Herceg Novog, Grahova, Nikšića, Banjana, Golije, Pive… Sve terorističke akcije planirane su u školi u Lastvi, odakle su i upućivane tzv. kaznene ekspedicije u pojedine krajeve istočne Hercegovine. Tu je formiran i prvi prijeki sud u Hercegovini i pale prve žrtve tzv. partizanskih istraga.

  Odgovori
 8. Objasnjenje u tekstu: “Naime, pradeda Irena Vujović bio je rođeni brat Save Kovačevića, a njen pradeda Nikola bio je jedan od osnivača Kominterne.”

  Kaze naslov – UNUKA SLAVNOG SRPSKOH HEROJA. A ona je, inace, PRAUNUKA BRATA SLAVNOG SRPSKOG HEROJA, koji i nije bio bas mnogo slavan. A nije ni bitno.

  Pozdrav,
  Stvarno unuka jednog slavnog heroja

  Odgovori
 9. Dzizuz Krajst, ova se ponosi komunistickim poreklom i Kominternom!!! Pa dokle cete bre, je l’ moramo da mrzimo i vase potomke, crvendaci ljigavi!!

  Odgovori
 10. To je bio ubica i gadnov. U CG se to zna i taj se prezire. Bruka je biti Savov potomak. Sa druge strane, kako vidimo, Irena kafe-kuvarica nije njegov potomak, no od brata mu.
  Smatram da je za Srbiju sramota da ovakav Megatrade kadar bude na bilo kom mjestu, naročito ekologija gdje je jasno da će se baviti lovom iz posebno opredjeljenih fondova za podobne primaoce (i vratioce dijela) para.

  Odgovori
  • Drago mi je kada vidim i osetim da ima jos postenog naroda. Svaka ti je na mestu. Pogledaj moj kometar dole, procita – Zoran. I svaka cast za komentar gore – Krsto Knez – nazalost, istina!!!

   Odgovori

Ostavite komentar