EPIDEMIJA

Srbija prelazi 1.000 obolelih dnevno? Dr Tiodorović otkrio kad nas čeka NAJGORI UDAR, pomenuo i nove mere

Epidemiolog napominje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: Printscreen

U Srbiji je juče, iako je bila nedelja, registrovano čak 614 zaraženih od 4.739 testiranih, te je pozitivnost, iliti Konov koeficijent, čak 12,95 odsto! Preminule su tri osobe. Broj novoinficiranih u odnosu na prethodni vikend, kada je bilo 214 zaraženih, gotovo se utrostručio. Srbija je već ušla u ljubičastu zonu sa 67 inficiranih na 100.000 stanovnika. Očekuje se da u narednim danima premaši 1.000 zaraženih dnevno. Beograd je i dalje prvi po broju zaraženih – 315, slede Kragujevac sa 35 i Novi Sad – 25.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče da se narednih dana očekuje da taj broj bude preko 800, 900 i 1.000, zbog čega će najveći problem biti bolnički kapaciteti. Cifre su, naveo je, jasan znak da je ovo jedna od najtežih nedelja dosad.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kada imamo između 80 i 100 više hospitalizovanih od otpuštenih dnevno, treba nam samo dan do dva da popunimo jednu bolnicu, a posle toga moramo da krenemo sa popunjavanjem druge – rekao je Vučić i najavio da će dve nove kovid bolnice biti gotove do 1. decembra i da će “do Svetog Nikole moći da primaju prve pacijente”.

Član kriznog štaba, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, istakao je za Kurir da će najgore biti za 10-15 dana.

Najozbiljnija situacija biće za 10-15 dana, kada počnu da obolevaju stariji i hronični bolesnici, kojima virus donose mlađi, koji sada uglavnom obolevaju. Posle toga će verovatno i više ljudi umirati. Najvažnija mera trenutno je sprovođenje i kontrola postojećih mera. Zato će se menjati i zakon, čekamo da nacrt predloga dođe i prođe kroz Skupštinu, pa ćemo angažovati komunalnu miliciju i policiju u kontroli poštovanja mera, pored svih inspekcija. Odluka o obaveznom negativnom PCR testu za ulazak u Srbiju je na Kriznom štabu i na granici smo od uvođenja obavzenog PCR testiranja, jer gori region, a i kod nas cifre rastu – istakao je Tiodorović i dodao da bi policijski čas mogao da bude uveden ako budemo imali preko 5.000 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Koliko godina POSLE VAKCINE će trajati korona agonija? Jedan ubod u ruku neće rešiti pandemiju

Tačne KORONA BROJKE po gradovima: Virus nastavlja da hara Beogradom, u Kragujevcu dramatično

Iako je ranije izjavio da bi na 500 inficiranih dnevno sve škole mogle da pređu na onlajn nastavu, prof. Tiodorović navodi da je u školama za sada situacija pod kontrolom:

– Kao dobar pokazao se model kod škola i vrtića, a koji omogućava da se grupe naizmenično šalju na onlajn sistem. Ako se pojavi jedan inficirani u odeljenju, ide u samoizolaciju. A ako se pojavi još jedan, što je povezan slučaj, tzv. klaster – celo odeljenje ide na onlajn nastavu. Cela škola prelazi na onlajn ako je više od polovine odeljenja na onlajn nastavi. Za sada su to učinile dve-tri male škole, koje nemaju uslove da organizuju nastavu.

Da je Srbija ušla u ljubičasti talas sa 67 zaraženih na 100.000 stanovnika i da nećemo skoro izaći, upozorava profesor Petar Kočović:

– Kroz crveni talas proleteli smo za sedam dana i uleteli u ljubičasti.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar