Inspekcija je sve utvrdila: Zaposleni su često zaraženi koronom! Evo koliko se poštuju mere u preduzećima

Primena Novog pravilnika za sprečavanje širenja zarazne bolesti obavezna je u svim preduzećima, ustanovama i institucijama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Kontrola inspekcije rada pokazuje da set mera Novog pravilnika za sprečavanje širenja zarazne bolesti, koji je od polovine avgusta obavezan i za poslodavce i za zaposlene, daje rezultate. Bezbednost na radu je prioritet. U Evropskoj nedelji bezbednosti i zaštite zdravlja na radu, iz Unije ocenjuju da Srbija napreduje u toj oblasti i najavljuju dalju podršku kako bi se što brže dostigli evropski standardi.

Primena Novog pravilnika za sprečavanje širenja zarazne bolesti obavezna je u svim preduzećima, ustanovama i institucijama kako bi se istovremeno očuvalo zdravlje zaposlenih i procesi rada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored redovnih kontrola, inspektori rada proveravaju i anonimne dojave o nepridržavanju mera u suzbijanju kovida-19. Kazne su i do milion dinara.

Marina Furtula, v. d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, navodi da, od kada je Ministarstvo usvojilo Pravilnik, nije bilo velikih problema kada je u pitanju zaražavanje zaposlenih na radnih mestima.

“Ono što jeste česta pojava je da zaposleni budu zaraženi ali tu zarazu nažalost donesu od kuće ili prilikom nekog nezvaničnog druženja”, dodaje Furtula.

Šef sektora za saradnju Delegacije Evropske Unije u Srbiji Ingve Engstrom ukazuje da sada, više nego ikad, bezbednost i zdravlje na radu moraju biti u fokusu dok smo svi pogođeni pandemijom kovida-19 koja stavlja mnoge radnike na prvu liniju.

“Zbog toga ove nedelje širom Evrope radimo na podizanju svesti o ovoj važnoj temi”, napominje Ingve Engstrom.

U toku je zajednički projekt sa Evropskom unijom koji će unaprediti zaštitu i radno pravo. A najavljuju i da će Novi Zakon o bezbednosti i zadravlju na radu, koji je u skupštinskoj proceduri, poboljšati uslove rada, smanjiti broj nezgoda na gradilištima i neprijavljenih radnika. U protekle tri godine rad na crno smanjen je 20 odsto.

“Čim imate rad na crno to je i dalje problem ali on je daleko, daleko manji od onoga što je zatečeno 2017. Od prilike smo, kada pogledate procentualno, na pedeset posto”, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.

Ankete pokazuju da je Evropa najbolje mesto za život i rad – 85 odsto ispitanika potvrdilo je da je zadovoljno uslovima rada.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar