OBJEKTIV OTKRIVA

Ovaj LEK izlečio je Trampa od korone, a sada je ZABRANJEN! Dr Dejan za Objektiv otkrio ISTINU o svemu

Treba da prođe i do 10.000 primena da bismo mogli da pričamo o kontraefektima leka, kažu lekari

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

O malo kom leku za kovid se više pisalo od “remdesivira”, čija distribucija u Srbiji je nedavno pokrenuta. Nakon svega nekoliko dana od uvoza u našu zemlju, SZO je saopštila da ovaj lek, kojim se između ostalog lečio i Donald Tramp, ima malo ili nimalo uticaja na teške slučajeve virusa.

Faramakolog dr Dejan Mikanović objasnio je za Objektiv.rs da moramo da očekujemo ovakve obrte jer je vreme za proveru lekova zbog alarmantne situacije sa koronom drastično ubrzano.

To znači da se ispitivanja leka sada vrše tri puta brže u odnosu na redovnu procedru, jer drugačije ne bismo imali bilo kakvu terapiju za novi virus.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Redovna procedura do pet godina

U redovnoj proceduri za ispitivanje lekova, samo je administrativna prijava trajala šest meseci, dok ispitivanje leka može da traje i do pet godina, kaže farmakolog. 

“Treba da prođe i do 10.000 primena, da bismo znali da li je lek bezbedan. Najbolji antibiotik koji je spašavao živote, bio je efikasan kod dece, ali se ispostavilo da kod beba do godinu dana može da izazove trovanje i smrt. Zbog toga je potpuno povučen iz prodaje. Da bi se otkrili svi kontraefekti, ponekad prođu decenije. 

Foto: TANJUG / LAZAR LAZAREVIC

SZO brzo reaguje na dobar rezultat

Zbog pandemije kovida situacija je potpuno promenjena i SZO mnogo brže reaguje kada primeti pozitivne efekte kod kovida, koji su rezultat određene terapije.

“Konkretno, remdesivir je stari lek koji je prenamenovan u lek za kovid. Objavljeno je da u velikoj meri pomaže pacijentima sa teškom kliničkom slikom, koji zahtevaju terapiju kiseonikom. U uputstvo za primenu leka i dalje ne stoji da se koristi za kovid, ali ga lekari mogu primeniti uz objašnjenje o novoj nameni“, kaže dr Mikanović.

ranje osoblje kovid bolnice
Foto/Printscreen/Facebook/SMS dn017

Slučajnosti uobičajene u medicini

To je procena rizika i koristi sa kojim se lekari svakoga dana suočavaju i bez korone, objašnjava naš sagovornik.

“Postoje antileptici koji su nekada bili samo rastvarači lekova, ali se kasnije ispostavilo da su efikasniji od svih postojećih lekova za epilepsiju.  Tako je otkriven novi lek za ovu bolest. To su stvari koje se u medicini dešavaju i nije isključeno da rešenje za koronu biti slučajni otkriveno. 

Prvi rezultati bili greška?

Tokom procedure ispitivanja, naravno, dolazi i do određenih grešaka.

“Kod remdisivira se pokazalo da prvi rezulatati nisu validni. Naime, ovaj lek možda može da doprinese u određenim fazama bolesti, ali ne smanjuje smrtnost. To znači da se ispostavilo da je umesto uobičajenih 10 od korone umrlo 9 ljudi kada se ovaj lek davao, ali da to poboljšanje nikako nije moglo direktno da se poveže sa dejstvom leka”, kaže farmakolog.

Foto: Tanjug /ZORAN ZESTIC/ nr

Neće se baciti

Uvezene doze ovog leka u Srbiji svakako neće biti bačene, jer on ima svoju prvobitnu nameru u terapiji drugih bolesti.

“Postoje slučajevi kada se pokaže da je povučeni lek zapravo efikasan, ali samo u drugoj fazi bolesti, od one za koju se prvobitno mislilo. Ipak, ovi lekovi se verovatno neće vraćati u protokol, već će postojati novi”, kaže dr Mikanović.

Foto: Pixabay/ Gerd Altmann f

Prva ruska vakcina ima najbolje rezultate

I vakcina če biti praktično “na silu”, jer nakon kratkog vremena ne možemo da budemo sigurni u njenu efikasnost, kaže naš sagovornik.

“Ipak, kada se desi ovakva pandemija, nema drugog načina i to mora da bude tako. Prema dosadašnjim informacijama prva ruska vakcina se pokazala najbezbednija, ali to još uvek nije zvanično potvrđeno i sigurno je da se čekaju određena odobrenja.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar