BITNA INFORMACIJA

Važne promene za đake: Kreće NOVI PROJEKAT, pročitajte o čemu se radi

Cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet ispitnih zadataka i deo procedura koje se sprovode u školama u toku mature

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Luisella Planeta Leoni

Prvo pilotiranje državne mature sprovešće se od 27. do 30. oktobra, a priliku da isprobaju i vide kako će izgledati “velika” matura imaće učenici trećih razreda iz 101 srednje škole.

Cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet ispitnih zadataka i deo procedura koje se sprovode u školama u toku mature, kao i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti i nedostaci i da se učenici naviknu na testiranje tog tipa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo je rečeno u petak na predstavljanju projekta pilotiranja državne mature, koje će biti sprovedeno u 50 gimnazija, 44 srednje stručne škole i tri srednje umetničke škole. Pilotiraće se završni ispit i sve tri vrste mature – opšta, stručna i umetnička.

– Već godinu i po dana radi se na projektu koji je platila EU i bez obzira na to što virus korona otežava ceo postupak, uspeli smo da održimo kontinuitet – rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je naveo, generaciju koja će učestvovati u pilot-projektu čeka polaganje prave mature na kraju školske 2021/2022. godine.

– Matura je osnova, vododelnica, važna poluga koja pomera srpsko obrazovanje ka kvalitetu. Deca moraju da shvate da je jurnjava ocena završena i da počnu da jure znanje – naveo je Šarčević.

ALARMANTNO upozorenje srpskih pedijatara! Deca su zbog korone pred ekranom više od OSAM sati dnevno

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da uvođenje velike mature ima tri važna elementa – prvi je podizanje kvaliteta obrazovanja, drugi podizanje standarda obrazovanog sistema i treći podizanje kredibilnosti, odnosno veće transparentnosti. On je dodao da je projekat državne mature EU finansirala sa četiri miliona evra.

– Fakulteti učestvuju, profesori sa fakulteta biraju težinu zadataka, svaki predmet će imati dva nivoa težine, standardni i visoki nivo, tako da od kandidata zavisi koji nivo izabere i gde će biti primljen. Učenici će moći da se prijave na neograničen broj fakulteta – rekao je Šarčević.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar