OBJEKTIV ISTRAŽUJE

ALARMANTNO upozorenje srpskih pedijatara! Deca su zbog korone pred ekranom više od OSAM sati dnevno

Granica od maksimalnih tri sata odavno je probijena i zbog toga nastaju zdravstveni problemi, upozoravaju pedijatri

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Onlajn nastava i digitalni udžbenici zbog pandemije kovida postali su “nova realnost” za učenike.

Ekran za učenje u ovom je trenutku neophodan, ali pedijatri i psiholozi upozoravaju da je potrebno da se igrice, četovanje i društvene mreže zbog svega toga svedu na minimum.

U suprotnom, vreme koje deca provode za ekranom u proseku prelazi neverovatnih 8 sati dnevno, što ugrožava njihovo zdravstveno stanje, izaziva nesanicu, kratkovidost,  deformitete, gojaznost i mnogobrojne psihičke poremećaje, upozoravaju stručnjaci za Objektiv.rs. 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Freepik/freepik

Digitalizacija i zaštita od virusa

Brojne izdavačke kuće ponudile su osnovcima u Srbiji besplatno korišćenje onlajn udžbenika tokom perioda kovida. Svi digitalni udžbenci biće dostupni nastavnicima i učenicima do kraja školske godine, saopšteno je danas.

“Ovaj projekat značajan je u trenutku kada je obrazovni sistem bio primoran da se za kratko vreme prebaci na onlajn nastavu. Sada je važno da se što bolje odbranimo od virusa, ali to podrazumeva da se digitalizujemo. Kod dece je rizik od kovida takođe prisutan, što znači da preporuke treba slušati”, kaže za Objektiv.rs Dejan Jonev, pedijatar.

Granica odavno pređena

Ipak, vreme provedeno pored ekrana kroz nastavu, učenje i dodatnu razonodu sigurno prelazi preporučenih maksimalnih tri sata dnevno, upozoravaju stručnjaci.

“Zbog toga dete treba da smanji igrice, čet i ostale “zanimacije”, barem u ovom momentu. U suprotnom, deci će ekran da postane druga realnost. I pre kovida imali smo takve slučajeve, ali sada je rizik dodatno povećan”, kaže dr Jonev.

Agresija i virtuelni život

Poremećaj sna, kratkovidost, deformiteti kičme su najčešći zdravstveni problemi zbog viška vremena za ekranom. Nisu isključene ni promene ponašanja i psihički problemi, kaže pedijatar.

“U praksi sam nedavno imao slučaj dečaka od 15, 16 godina koji je završio na lečenju od zavisnosti od ekrana i interneta. Imao je problem sa gojaznošću, agresijom, nesanicom. Smatrao je da su mu jedini prijatelji tih 2.500 ljudi koje ima na društvenim mrežama, čak je prestao i da ide u školu. Uspeli smo da ga spasemo, ali ovakvih slučajeva će sigurno biti još.”

Ako nema obaveza, nema ni ekrana

Jedino rešenje ovakve situacije jeste boravak na otvorenom, druženje i knjige umesto čitanja sa ekrana, kada god je to moguće.

“Obaveze za ekranom u ovom trenutku su jedno, a slobodno vreme sasvim drugo. Potrebno je da se na dnevnom nivou proverava koliko vremena je digitalni život oduzeo i na koji način to može da se nadoknadi drugim aktivnostima koje nisu vezane za onlajn”, objašnjava pedijatar.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar