7 razloga da CIMET uvrstite u svakodnevnu ishranu: Rešiće brojne probleme i omogućiti ZDRAVIJI život

Svemoguć začin

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ svetlanasokolova

Većina ljudi svoli miris ali i ukus cimeta, ali, ovog začina se uglavnom setimo kad krenu hladniji dani.

Ipak, njegova korist je velika, te bi, po rečima stručnjaka, bilo dobro da ga uvrstimo u svakodnevnu ishranu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Cimet se u Evropi u srednjem veku smatrao luksuznim začinom. Arapi su ga prevozili nezgodnim kopnenim putevima, a samo bogati ljudi mogli su priuštiti da ga kupe. Danas se cimet može naći u skoro svakoj kuhinji.

Zato je bitno da zapamtite da je ovaj uobičajeni začin više od ukusnog dodatka u kolačima i može vam u velikoj meri pružiti besprekornu kožu i poboljšati vaše celokupno zdravlje.

Foto:Pixabay/ Дарья Яковлева

Sprečava nastanak bubuljica i akni

Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za lečenje problema sa kožom. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju mrlje na koži i crvenilo. Takođe je odličan izvor moćnih antioksidanata koji štite vaše telo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Oni mogu izazvati upalu kože, a kada se to dogodi, naše pore su blokirane, što dovodi do akni.

Umanjuje znake starenja

Slobodni radikali mogu takođe doprineti preuranjenom starenju kože, uzrokujući pojavu finih linija, pigmentaciju i doprineti “sivilu” kože. Antioksidanti u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći svoje ćelije od štete ovog tipa. Cimet može čak da pospeši proizvodnju kolagena jer sadrži elemente u tragovima za koje je dokazano da povećavaju nivo kolagena.

Foto:Pixabay/Pixabay

Čini da ten bude ujednačeniji

Cimet povećava cirkulaciju, dovodeći krv i kiseonik do svih slojeva kože. Sadrži adstringens, hemikaliju koja smanjuje ili sužava telesna tkiva. Može vam pomoći da vaša koža izgleda glatko i ravnomernije i poboljša njeno zdravlje iznutra.

Sprečava upaljenske procese

Upala pomaže vašem telu u borbi protiv virusa i popravljanju oštećenja tkiva. Ali, ako je usmeren protiv vlastitih tkiva vašeg tela, to može postati opasno.

Studije su pokazale da cimet ima antiinflamatorna svojstva i čak može ublažiti otok.

Foto: Freepik/ ArthurHidden

Smanjuje opasnost od oboljenja srca

Prema istraživanju, dodavanje cimeta u vašu ishranu može vam održati zdravlje srca. U studiji, pacovi koji su se 12 nedelja hranili hranom sa visokim sadržajem masti cimetom, dobili su manje kilograma od miševa koji su jeli masnu hranu bez cimeta. Dijeta bogata mastima može dovesti do bolesti srca, a dodavanje malo cimeta u hranu može pomoći u ublažavanju ovog rizika.

Pomaže kod gubitka kilograma

Cimet je bogat vlaknima. Daje vam osećaj sitosti i pomaže vam da se borite protiv želje za hranom. Takođe ubrzava metabolizam, jer vaše telo koristi više energije za varenje začina, nego što čini za drugu hranu.

Popravlja memoriju

Cimet je odličan za odlaganje starenja mozga i smanjenje oksidativnog stresa moždanih ćelija. Utiče na hipokrampus, deo mozga povezan sa pamćenjem. Neka istraživanja pokazuju da utiče na pojavu prvih simptoma Alchajmerove i Parkisonove bolesti, te usporava njihov razvoj.

Da li volite cimet? Koji su vaši omiljeni recepti sa ovim začinom?

Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar