Autor filmova “Ejmi” i “Maradona”: Svi dokumentarci su laž!

Asif Kapadia je oskarovac i jedan od najznačajnijih režisera današnjice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/HBO

Britanski reditelj Asif Kapadia jedan je od najznačajnijih reditelja dokumentarnih filmova današnjice. Za svoj dokumentarac “Amy” o životu preminule britanske pjevačice Ejmi Vajnhaus osvojio je Oskara za najbolji dokumentarac 2016. godine, dok je prošle godine prikazivan njegov dokumentarac “Maradona” o slavnom argentinskom fudbaleru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pre tih filmova, proslavio se dokumentarcem “Sena” o Ajrtonu Seni, preminulim vozačem Formule 1. U intervjuu koji je dao za portal “Submarine Channel”, izjavio je kako su svi dokumentarci zapravo – lažni.

Upoznajte novu Furiosu: Šarliz Teron više neće igrati ulogu u kojoj smo je svi obožavali

“Dokumentarni filmovi se daleko više isplaniraju nego igrani filmovi. Postoji to pogrešno razmišljanje kako su dokumentarci na neki način stvarni. Sve je lažno. Sve je iskontruisano. Morate sve da lažirate kako biste dobili stvarnost. Prisutnost kamere nepopravljivo menja situaciju”,izjavio je režiser.

On kaže kako i korišćenje muzike i montaža materijala utiču na proces nastanka dokumentarnog filma.

Magija umetnosti: Evo kako bi izgledao jedan od prvih filmova braće Limijer da je sniman danas (VIDEO)

“Morate da varate. U trenutku kada montirate materijal odlučujete šta ćete prikazati, a šta nećete. Koristeći zvučne efekte i muziku ja koristim sve trikove iz igranih filmova u stvaranju dokumentarnog filma. Tada izgledaju kao fikcionalne priče, a zapravo su istinite”, kazao je Kapadia.

Objasnio je da je na taj način postigao to da je “Sena” postane akcioni film, “Ajmi” mjuzikl, a “Maradona” gangsterski film.

Režiser filma “Bojsi u Beogradu” za Objektiv: “Ideja je bila da Srbiju prikažem u najboljem svetlu”



Izvor: Nacional

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar