Zašto je beba IZNENADA umrla u snu u vrtiću u Zemunu? Stručnjaci otkrivaju moguće uzroke TRAGEDIJE

Sindrom iznenadne smrti je ono na šta lekari uvek prvo posumnjaju, ali on najčešće ostaje nerazjašnjen

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Nakon tragedije koja se dogodila u Zemunu danas popodne, kada je devojčica stara godinu dana iznenada preminula u snu, ekipa Objektiv.rs kontaktirala je pedijatre i neonatologe koji su govorili o mogućim uzrocima ove strašne tragedije.

Srčana mana, problem sa disanjem ili mehaničko gušenje koje nastaje kada se detetu prekriju disajni organi, samo su neki od razloga za smrtne slučajeve kod male dece sa kojima su se lekari susretali.

Ipak, prvo na šta lekari posumnjaju kada dođe do ovakve tragedije jeste sindrom iznenadne smrti, kada dete “iz punog zdravlja” iznenada premine, dok pre toga nije imalo nikakve simtome bilo koje bolesti, kažu lekari.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Najćešće u zimskom periodu

Pedijatar dr Dejan Jonev za Objektiv.rs objašnjava da se ovaj sindrom najčešće dešava u uzrastu od šest meseci, najčešće u zimskom periodu.

“Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dečaka, u zimskom periodu, kod dece koja se ne doje, kao i kod dece koja koriste cucle. Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Manje je zastupljen nego kod odojčadi“, objašnjava dr Jonev.

Srčane anomalije i tumori

Ipak, to mogu da budu zdravstveni problemi koji nikada nisu otkriveni, napominje Vera Kovačević, neonatolog za naš portal.

“To mogu da budu srčane anomalije sa kojima je dete rođeno, ali i problemi sa drugim organima. Problemi sa plućima i disanjem takođe mogu da izazovu ovakvu tragediju, ali oni se najčešće vide i daju nekakve simtome. Čak i određene boelsti, kao što su tumori, mogu da dovedu do iznenadne smrti”, objašnjava neonatolog dr Vera Kovačević.

Nepoznati razlozi

Dešava se da dete premine kada mu nešto smeta pri disanju u snu, kada disajni organi iz nekih trenutkih razloga nisu prohodni.

“Dešava se da neka mehanička stvar, kao što je ćebe, zasmeta detetu pri disanju i da dođe do ovakve tragedije, ali to su ređi slučajevi. Nažalost, uzrok se najčešće nikada ne otkrije”, objašnjava neonatolog.

 

Piše: A.V. 



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar