Buran život Kirka Daglasa: Mnoštvo žena, smrt sina, moždani udar, čak i silovanje

Juče je preminula glumačka legenda čiji život je bio ni nesvakidašnjih događaja iz kojih je crpeo inspiraciju za svoje mnogobrojne uloge

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/DAB, File

Juče je u 104. godini preminuo Kirk Daglas, jedna od najvećih holivudskih zvezda, a svetu je tužnu vest objavio njegov in Majkl Daglas.

Glumačkoj legendi, koji je svoju karijeru stvorio u “zlatno doba filma”, život su obeležili filmovi, ali i žene kojima nije mogao da odoli, moždani udar, helikopterska nesreća i smrt najmlađeg sina, a iza njega je ostala njegova voljena supruga En, s kojom je bio u braku od 1954.

“Imam pejsmejker, preživeo sam sudar i moždani udar. Znate li što to znači? Da me Bog još ne želi. To je sve”, izjavio je svojevremeno legendarni Kirk Daglas koji je preminuo dva meseca nakon svog 103. rođendana.

Tada su mu rođendan čestitali njegov unuk Kameron Douglas sa praunučicom, dok su sin Majk Daglas, snaja Ketrin Zeta-Džuns i njihova deca čestitke uputili iz toplijih krajeva, verovatno i ne sluteći da će mu to biti poslednji rođendan.

Kirk Daglas rođen je kao Isur Danilovič 1916. u gradiću Amsterdamu koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Njujork.

Njegovi roditelji krajem 19. veka emigrirali su u Ameriku. Zbog teškog izgovora prezimena, počeli su ga skraćuju i koriste prezime Demski.

I dok se njegov otac u Rusiji bavio uzgajanjem konja, u obećanoj zemlji morao je da sakuplja sekundarne sirovine da bi mogao da prehrani porodicu.

“Bili smo izuzetno siromašni. Sećam se, još dok sam bio dečak, svi bismo bili u našoj sobici, a gotovo svaku noć neko bi kucao na vrata i molio za malo hrane. Iako nismo imali dovoljno hrane ni za sebe, moja majka bi uvek pronašla nešto da im da”, sećao se on.

Takvo vaspitanje mu je usađeno od detinjstva, a pomaganje ljudima u nevolji bila mu je misao vodilja kroz celi život.

Tokom godina u Holivudu, Kirk Daglas donirao je milione dolara raznim humanitarnim organizacijama, a otkrio je i kako u dogovoru sa suprugom En nakon smrti planira da donira i ostatak stečenog bogatstva koje iznosi više od 80 miliona dolara.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) дана

Budući da je odgajan kao Jevrejin, susretao se s mnogobrojnim osudama, a prvi put ga je upravo zbog vere pretukao njegov prijatelj u osnovnoj školi, kada je imao samo šest godina.

“Moji sinovi znali su oduvek da sam Jevrejin, ali njima sam dopustio da sami biraju što žele. Jedino što mi je bilo bitno jeste to da postanu dobri ljudi koji će pomagati drugima, jer svrha religije i jeste da te napravi boljom osobom. Dobra religija je ona koja te uči takvim stvarima”, izjavio je nekad.

Iako su mnogi članovi porodice i prijatelji smatrali da je idealan da bi bio rabin, Kirk se odlučio za drugi put. Upisao je fakultet i potom otkrio rvanje. Bez obzira na to što je u rvanju bio odličan i gotovo nepobediv, odmalena je sanjao da će postati glumac.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vasco Barata (@vasco_barata) дана

Posljednju reč u svemu uvek je imao njegov otac koji mu je bio velik uzor.

“Moj otac, Bog ga blagoslovio, pogledao je svaki moj nastup. Bio sam stvarno loš i imao sam groznu tremu na pozornici, zbog čega je zapravo moj otac bio srećan. Rekao mi je: ‘Grozan si. Srećom nećeš biti glumac’.

Na kraju, nakon jedne odigrane predstave, pohvalio me je: ‘Sine, bio si zaista dobar'”.

A ostalo je istorija. Dobio je stipendiju Američke akademije dramskih umetnosti, gde je upoznao Loren Bekol, koja je bila zaljubljena u njega, ali oni su uvek ostali samo prijatelji.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kave Farmanara (@kavefarmanara) дана

Sve se zaustavilo Drugim svetskim ratom, kada se Daglas prijavio u vojsku. Iako je silno želeo da postane pilot, zbog problema s vidom to mu nije uspelo pa je završio u ratnoj mornarici iz koje je otpušten 1944. nakon ranjavanja u borbi na Pacifiku. Upravo je za vreme boravka na brodu na naslovnici časopisa “Life” ugledao fotografiju glumice Dajan Dil, s kojom je nekad studirao.

Toliko mu se svidela da je odmah izjavio kako će se oženiti njome. Rečeno – učinjeno! U braku s Dajanom dobio je dvojicu sinova – 1944. Majkla, a tri godine kasnije i Džoela.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Thierry Klifa (@thierryklifa) дана

Nastavio je graditi glumačku karijeru, a osoba kojoj je celi život ostao zahvalan, jer mu je pomogla u ostvarivanju sna, bila je upravo njegova prijateljica Loren Bekol.

I dok mu je na poslovnom planu sve išlo uzlaznom putanjom, zbog toga je sve više patio njegov porodični život. Nakon sedam godina, brak mu se raspao.

“Majkl je uvek govorio da nam je zahvalan što se nismo blatili u medijima, iako smo verovatno oboje to želeli. Tome je pomogao i njegov drugi brak s En. Ona je sve olakšala i s njom sam se o svemu mogla dogovoriti, od toga šta će moji sinovi u njihovoj kući gledati na televiziji do toga kada bi trebalo da idu na spavanje”, rekla je njegova nova supruga Dajana Dil.

Ipak, kad je objavila svoju autobiografsku knjigu “In the Wings: A Memoir”, Kirk Daglas je bio je povređen i silno se naljutio na bivšu suprugu jer ga je opisala kao “pticu grbljivicu nezasitog seksualnog apetita”.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vintage (@vintagepasts_) дана

Ljubav prema lepim ženama nikada nije krio. “Bio sam vrlo nevaljao. U mom životu je bilo puno žena”, izjavio je.

I zaista, na njegovoj listi našle su se neke od najljepših žena Holivuda, poput Rite Hejvort i Lane Tarner. Ipak, donekle se sve promenilo kada je u Parizu na setu filma “Čin ljubavi” upoznao tri godine mlađu nemačko-belgijsku producentkinju En Bajdens.

Iako se ona isprva opirala zavođenju, na kraju je popustila, a njihova ljubav i danas traje te mu je upravo ona najvažniji oslonac. U tom dugom braku dobili su još dvojicu sinova – 1955. Pitera i tri godine kasnije Erika, a En je ostala s njim uprkos tome što ju je godinama varao s drugim ženama. Njoj je jedino bilo važno da joj kaže za svaku ljubavnicu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mª Paz Bulnes Tardío (@pazbulnes11) дана

U biografiji Kirka Daglasa ipak postoji i jedna crna mrlja. Iako to nikada nije službeno potvrđeno, taj događaj bio je javna tajna u Holivudu. Navodno je silovao tada mladu glumicu Natali Vud koja je nakon svega krvava stigla kući, a njena majka, umesto da prijavi događaj policiji, pomogla je Daglasu i njegovim menadžerima da celi slučaj zataškaju.

Priča se kako je Natali Vud svakog pat kada bi na nekom događaju susrela slavnog glumca počela nekontrolisano da plače.

Bogatu filmsku karijeru narušio je 1996. moždani udar nakon kojeg mesecima nije mogao da govori.

“Moždani udar blokirao mi je moć govora. Šta jedan glumac koji ne može da govori može da radi? Da čeka da se nemi film vrati u modu?”, rekao je petnaest godina nakon moždanog Kirk, ali nije želeo da odustane te je redovno odlazio na vežbe. Ipak, sve to ga je poremetilo pa je čak i pokušao samouboistvo.

“Naučio sam da je suicid glup i sebičan potez. Misliš samo na sebe. Nisam ponosan na to. Bio je to trenutak slabosti i kada me je cev pištolja udarila u zub, to me je zabolelo. Zubobolja me je sprečila da se ne ubijem”, rekao je on.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 82ekran (@82ekran) дана

Pet godina pre moždanog udara, Kirk je prvi put doživio bliski susret sa smrću, kada se helikopter u kojem se nalazio sudario s malim avionom. Najgori trenutak u životu ipak mu je bio događaj  2004, kada je njegov najmlađi sin Erik pomešao prevelike količine alkohola i tableta za smirenje i spavanje te od toga preminuo.

“Sa suprugom idem na njegov grob, sedimo i razgovaramo s njim. Osećamo da smo mu tako bliže. Nisam bio uz njega i to me proganja. Možda se predozirao kako bih mu ja pomogao, a ja nisam bio s njim”, otkrio je Kirk koji nikada nije prestao da krivi sebe zbog Erikove prerane smrti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Thankful for so much today! Happy Thanksgiving to one and all.

Објава коју дели Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) дана

Kirk Daglas glumio je u stotinjak filmova, a neki od njih postali su klasici, poput “Dvadeset hiljada milja pod morem” (1954), “Staze slave” (1957), “Obračun kod okej korala” (1957), kao i “Spartak” (1960), a tu su još i oni za koje je bio i nominovan za Oskara – “Šampion” (1950), potom “Loše i lepe” (1953) te “Strast za životom” (1956.).

Ipak, uprkos nominacijama, Oskara je primio tek 1996. i to počasnog, za 50 godina bogate karijere koja je započela u zlatno doba Holivuda.

 

 



Izvor: tportal.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar