NEVEROVATNO

Slađi i lepši na oko: Nakon 15 godina pokušavanja, naučnici su konačno napravili ROZE ANANAS (FOTO)

Ovome se nismo nadali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ Freepik

Ukoliko ste ranije uživali u neobičnim Instagram i Snapchat filterima, koji su menjali boje stvarima oko vas, sada vam telefon za to više nije potreban.

Stigao je prvi ružičasti ananas, slađi i lepši na oko i podelio ljude širom sveta, na one koji su potpuno oduševljeni, i na one koji zaziru od bilo kakvog modifikovanja hrane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, genetsko modifikovanje voća kako bi se uklapalo u ideal potrošača, teško da možemo nazvati novim konceptom.

Ako ćemo iskreno, ljudi početka bavljenja poljoprivredom, tražili načine da usavrše svoje useve. Ali iako su usevi ranije unapređivani za bolji prinos i ukus ili, najnovije, veću privlačnost u supermarketima, poslednji trend, posebno kad je voće u pitanju, doveo je do pojave prvog ružičastog ananasa.

Gajen u Kostariki, ananas je nazvan “Rose Pineapples”. Ime već nagoveštava da će biti sjajan izbor za letnja pića i lude koktele.

 

A ukoliko se pitate kako su uspeli da ananas postane roze, odgovor je “petljanje” sa enzimima. Naime, kako se navodi na sajtu oficijelnog proizvođača, odobrenje za eksperimente dobili su od FDA (U.S. Food and Drug Administration  – Američka administracija za hranu i lekove) još 2017. godine.

View this post on Instagram

Start your day with this refreshing and gorgeous pink smoothie! Recipe below {save for later} ? : @valeriealvarez — WHAT YOU'LL NEED 1 cup Pinkglow™ pineapple 1 banana 1/2 cup strawberries 1 tbsp hemp seeds 1 tbsp chia seeds 1 tbsp flax seeds vanilla extract 1 cup coconut milk 5-6 ice cubes ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Garnish: 1 wedge of Pinkglow™ pineapple, hempseeds ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ WHAT YOU'LL NEED: In a high-speed blender, add all ingredients and blend for 1-2 minutes or until smooth. Pour in a glass, garnish and enjoy! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ — #pinkglowpineapple #pinkglow #pinkpineapple #delmontefresh #bethefirst #foodgawker #pineapple #pineapplelover #celebratesummer #smoothie #smoothielove #pinkpinkpink #pinkaesthetic #pinkcocktails #smoothies #smoothielovers #pinksmoothie

A post shared by Del Monte® Pinkglow™ pineapple (@pinkglowpineapple) on

U osnovi ananas sadrži ružičasti pigment (likopen) i žuti pigment (beta karoten). Prirodni proces pretvara ružičastu u žutu, ali promenljivi enzimi zadržavaju ružičastu boju u plodu. Upravo je to ono što su iskoristili naučnici i dodatno ga zasladili.

Još od 2005. godine, poigravali su se enzimima, kada su nastali prvi ružičasti ananasi, ali tek je sada utvrđeno da su potpuno neškodljivi i sigurni za upotrebu, na duže staze.

Oni koji su imali sreće i već probali ovo neobično voće, opisali su ukus kao jedinstven “sa notama slatkiša” i daleko manje kiseo, navode na portalu The Kitchn.

Ipak, zaljubljenici u roze ananas bi dobro trebalo da pogledaju u svoj novčanik pre porudžbine. Cena po komadu je čak 49 dolara (4900 dinara), u šta nije uključen šiping, odnosno poštarina.

Cena je veća, ali sa razlogom. Naime, da bi se dobio ovaj neobični ružičasti ananas, potrebna su čak 24 meseca. Plod se ručno bere u izuzetno ograničenim berbama, na odabranoj farmi u Kostariki. Ipak, proizvođači smatraju da će cena početi da opada kada se proizvodnja poveća.

Šta vi kažete, da li biste voleli da probate ovo neobično voće? Pišite nam u komentarima.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar