Da li je Bajden stvarno dementan? Pitali smo stručnjaka ima li istine iza PRLJAVE KAMPANJE u SAD

Pred izbore 11. novembra trka se zahuktava, a kandidati ne prezaju ni od čega.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Što je bliži finiš predsedničke trke u SAD, to se vodi prljavija kampanja, pa optužbe za izdaju i gubitak razuma više nisu ni malo strane štabovima predsednika Donalda Trampa (74) i kandidata demokrata Džoa Bajdena (77),  kao ni medijima priklonjenih njima.

Tramp brutalno prozvao Bajdena: Objavom na Tviteru ga poslao u starački dom (FOTO)

Dok uvrede pljušte, od strane kantidata demokrata da je šef Bele kuće Putinov podanik, a od strane Trampa da je Bajden dementan, deluje da se gubi se čak i fasada civilizovanog ponašanja u kampanji koja više liči na rijaliti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, učestali gafovi Bajdena, nametnuli su legitimno pitanje o njegovim kognitivnim sposobnostima, nakon što je više puta delovao zaboravno i zbunjeno tokom govora, dok su mu rečenice ponekad zvučale haotično ili nedovršeno.

Podrška glasača Bajdenu Foto: Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

Psijijatar Nevena Čalovska Hercog za Objektiv.rs iznosi procenu da se kod oba kandidata ispoljava vrlo impulsivno ponašanje i manjak samokontrole, ali da se dijagnoza demencije Džou Bajdenu ne može uspostaviti tek tako.

Bajden ne zna za koju funkciju se kandiduje? Zbog njegovog najnovijeg LAPSUSA se usijao internet (VIDEO)

“Može se postaviti teza o redukovanju kognitivnih sposobnosti i deteriraciji, ali ne to može da se tvrdi na osnovu snimaka. “, kaže doktorka za naš portal.

Ona takođe primećuje da je američka kampanja ove godine posebno vulgarna i da to smeta pojedinim glasačima.

Džo Bajden se obraća pristalicama Foto: Tanug/AP Photo/Carolyn Kaster

“Zabrinjava što se i jedan i drugi kandidat ponašaju kao što se predsednički kandidati nikada do sada nisu ponašali. Vidljiv je manjak kontrole kao i upotreba reči koje ne pripadaju pristojnom vokabularu i to kod publike ostavlja jako loš utisak”, kaže Čalovska Hercog.

Najnovija paljba iz Trampovog tabora usledila je kada je Bajden naizgled zaboravio da se kandiduje za predsednika, a ne za senatora. Međutim, taj snimak sa govora u Ohaju je isečen i donekle izvučen iz konteksta, ali čak i kompletna izjava u kojoj Bajden ponavlja frazu da je “ponosni demokrata” u nedogled ne zvuči ni jasno ni elokventno.

Amerikanci SRUŠILI STATUE predsednika SAD! Tramp pobesneo, zove ih Bajdenove budale (FOTO)

Naravno to je prorepublikanskoj Foks televiziji i voditelju Šonu Henitiju bilo dovoljno “municije” da podseti glasače na druge gafove “pospanog Džoa”, poput onog kada nije mogao da se seti imena republikanskog protivkandidata na izborima 2012. senatora Mita Romnija. Takođe sam Tramp je na Tviteru objavio fotomontažu Bajdena u staračkom domu.

Doktorka Čalovska Hercog povodom ovog napada Trampovog tabora kaže da ne treba brkati demenciju, sa običnim starenjem.

“Malo se to vadi iz konteksta. Međutim sigurno je da neko u tim godinama ne može da funkcioniše kao u mlađim danima, ali fiziološko starenje nije isto što i demencija koja je poremećaj”, navodi stručnjak.

Među pojedinim “alternativnim” medijima i “influenserima” društvenim mrežama naklonjenim Trampu pojavila se i teorija da Bajdena “kljukaju lekovima” kako bi bio sposoban da održi govor ili učestvuje u debati, ali po rečima psihijatra medikamenti ne bi maskirali demenciju.

“U suštini ne mogu da se prikriju znakovi demencije i emocionalna inkontinencija, a posebno ne gubitak pamćenja“, kaže doktorka koja je uverena da tako ozbiljan sistem kao što je američki ima mehanizme na raspolaganju ako bi se u nekom trenutku utvrdilo da predsednik nije mentalno sposoban da obavlja svoju dužnost.

Jedan od tih mehanizama je i 25. Amandman Ustava koji do detalja definiše kako se popunjava upražnjena predsednička pozicija u slučaju da je šef Bele kuće iz bilo kog više ne može da bude na čelu države.

Rani znakovi demencije

Doktorka Čalovska Hercog objašnjava da su znakovi koji ukazuju na početak demencije takozvana maligna zaboravnost, kada ste upravo podsetili nekoga, ali i dalje ne može da se seti, zatim dezorijentacija, nesposobnost snalaženja novim situacijama kao i zaboravljanje skorijih događaja.

Ako je u pitanju kortikalna demencija propada kora mozga i fine funkcije poput rasuđuvanja i procena šta je bitno, a šta ne.

Sa druge strane pacijent može da oboli i od subkortikalne demencije koja uzrokuje imate nedostatak emocionalne kontrole, uznemirenost i razdraženost.

Za nekoliko godina ličnost pacijenta je potpuno uništena, posle čega sledi fatalan ishod.

Piše: Nenad Miranović



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar