NAJBOLJI RECEPTI ZA NAJUKUSNIJU ZIMNICU

Slatko od dunja – recept BEZ ŠEĆERA

Isprobali smo za vas najbolje recepte za slatko od dunja, a jedan od njih je bez šećera!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: freepik/azerbaijan_stockers

Jesen je nekima omiljeno godišnje doba jer se tada tradicionalno sprema slatko od dunja. U našim krajevima sinonim za oktobar jeste dunja, a ništa tako slatko ne podseća na detinjstvo kao dunje na policama i ormarima. One ispune prostoriju svojim slatkim mirisom. Ipak, nemojte da vas to zavarava. Ova voćka iako je u srodstvu sa kruškama i jabukama, ne može da se jede sirova, što zbog svog ukusa, što zbog svoje čvrstine. Zato se termički obrađuje za jelo i od nje se pravi slatko, kompot ili domaći džem.

Kada govorimo o poslasticama koje se spremaju na jesen, najčešće budu izostavljeni oni koji izbegavaju šećer iz zdravstvenih razloga. Mi smo za vas pronašli i isprobali zdrav recept za slatko od ove žute voćke, kojim se u umerenim količinama mogu sladiti i oni koji se hrane zdravo.

Nastavite sa čitanjem i pružićemo vam mnoštvo tradicionalnih i alternativnih načina spremanja slatkog od dunja. No, pre svega objasnićemo vam zbog čega su dunje toliko dobre za zdravlje.

7 zdravstvenih benefita dunja

Zdrava hrana je tokom zadnje decenije postala trend. To je dovelo do toga da je sve veći akcenat na domaćoj proizvodnji i organskim plodovima i tradicionalnim receptima. Tako su dunje ponovo postale zanimljive i mlađim generacijama. Ovo su zdravsteni benefiti dunje:

  1. Dunja je bogata nutrijentima. Sadrži vitamine C, B1, B6, a od minerala: gvožđe, bakar, gvožđe, sodijum i magnezijum. Imaju nizak broj kalorija 52 kalorije na 100 grama, a vrlo su hranljive.
  2. Sadrži veliki broj antioksidansa. A antioksidansi su dobri za organizam jer ublažuju inflamatorne procese u telu. To ih čini odličnim za ublažavanje simptoma hroničnih bolesti, kao što su srčane.
  3. Pomaže kod jutarnjih mučnina kod trudnica. Jedna kašičica dnevno sirupa od dunje je smanjila jutarnje mučnine za 76%, prema jednoj studiji.
  4. Odlične za jačanje imunog sistema. Tokom prelaznih perioda je broj prehlada znatno veći. Sreća, pa na jesen možemo jesti dunju koja pomaže očuvanju čitavog imuniteta i čuva nas od prehlade.
  5. Dunja za zdravlje je odlična kod problema sa varenjem. Ovo voće sadrži dosta vlakana koja olakšavaju varenje. Takođe, smanjuju štetu koja je nastala usled zapaljenja creva i drugih vrsta zapaljenja u stomaku.
  6. Pomažu kod čira na želucu. U istraživanjima je pokazano da konzumacija dunje smanjuje razmnožavanje helikobakterije – prvog uzroka za nastanak čira na želucu.
  7. Daju rezultate kad je u pitanju refluksna bolest. Slatko od dunja je prirodan lek koji umanjuje simptome refluksa. Neki od njih su mučnina, vrtoglavica, bol u stomaku, probadanje, bolno gutanje i hronični kašalj.

Sad kada znamo za šta je sve dobra dunja vreme je da pređemo na ukusne i sočne recepte za slatko.

Slatko od dunja recept koji se prenosi s kolena na koleno

U nekim prošlim vremenima je bio običaj da kada dolazi gost u domaćinstvo bude poslužen sa slatkim i čašom hladne vode. Danas se, nažalost, taj običaj izgubio, ali slatko je i dalje ostala mnogima draga poslastica. Kada je u pitanju slatko od dunja recept je veoma prost. Od sastojaka će vam biti potrebno:

2 kilograma očišćenih dunja,

1,25 kilograma šećera,

400 mililitra vode,

1 limun,

Par listova rozetle.

Ovo je osnovni recept na osnovu kog su se razvili svi drugi recepti za slatko koje pravimo. Dunje su prirodno tvrde i teške za ljuštenje. Zato vam preporučujemo da ih najpre malo prokuvate. Ostavite ih da se krčkaju u vreloj vodi 5 minuta, a zatim ih izvadite. Tako ćete mnogo lakše skinuti koru, a ujedno će biti i lakše za seckanje. Izdvadite košpice i tvrdu unutrašnjost. Isecite dunje u kockice. Dok ih držite u vodi dodajte malo limuna kako ne bi oksidirale i time promenile boju.

Zatim u veću šerpu stavite šećer i vodu. Ušpinujte šećer, treba da dobije staklastu boju meda i tek onda dodajte komade dunje. Kuvajte na jakoj dok god se smesa ne zgusne, a dunje sasvim omekšaju i upiju šećer. Kada budete pri kraju isecite par kolutova limuna i ostavite šerpu na vatri još par minuta. Sve vreme dok kuvate skidajte penu koja će se stvarati na vrhu.

Sklonite šerpu sa ringle i sačekajte da se slatko malo ohladi i prekrijte šerpu krpom. Pripremite staklene sterilisane tegle, dodajte slatko od dunja na kockice u njih zajedno sa limunom. U svaku teglu možete staviti jedan listić rozetle, kako bi vaše slatko imalo posebnu aromu. Dobro zatvorite tegle i okrenite ih naopako preko noći da bi se vakumirale.

Rendane dunje ako želite da brže napravite slatko

Ukoliko želite da ubrzate proces i dobijete slatko koje ima želatinastu teksturu preporučujemo vam ovaj recept za slatko od rendanih dunja. Biće vam potrebni svega od 15 do 20 minuta kuvanja za ovaj recept. Potrebno je:

1,5 kilograma dunja,

750 grama šećera,

200 mililitra vode,

1 limun,

4 karanfilića,

1 štap vanile.

Operite, oljuštite i očistite dunju od košpica. Polako rendajte dunje i posle svake izrendane dunje iscedite malo soka od limuna i pomešajte. Uz ovaj postupak dunje neće oksidirati i zadržaće svoju prirodnu boju.

U međuvremenu u šerpu stavite 750 grama šećera, čašu vode, karanfilić i vanilu. Pomešajte, ostavite da se krčka dok ne dobijete bistri sirup. Sipajte dunju sa limunom. Nemojte mešati sastojke u šerpi jer će se time dunja raspasti. Samo blago protresite šerpu dok se slatko kuva. Posle dvadesetak minuta slatko će biti gotovo.

Nemojte čekati da se slatko ohladi, jer će ga onda biti teže pretaći zbog želatinaste teksture koje ovo slatko dobija hlađenjem. Stavite ga u teglu dok je još uvek toplo. Okrenite teglu naopako tokom noći da bi se stvorio efekat vakuma.

Slatko od dunja i oraha

Ukoliko volite da slatko krcka, onda će vam se definitivno svideti naš recept za slatko od dunja sa orasima. Napominjemo da se orasi dodaju na samom kraju pripremanja ove poslastice. Veličinu oraha odredite sami. Neki vole cele orahe, a neki što sitnije. Ukoliko se odlučite da stavite celo jezgro oraha preporučujemo da ne stavite više od 5 oraha po tegli, kako orasi ne bi dominirali ukusom. Od sastojaka će vam biti potrebno:

1 kg svežih, oljuštenih i očišćenih dunja,

1,2 kg šećera,

2 dl vode,

1 limun

100 grama oraha.

Foto: freepik/azerbaijan_stockers

Priprema: operite, očistite i isecite dunje na kockice. Stavite ih u veću šerpu, iscedite sok od jednog limuna i dodajte 2 dl vode. Ostavite neka se dunje krčkaju bar pet minuta, da malo omekane. Tek onda dodajte šećer. Brzo mešajte i rasporedite šećer ravnomerno po šerpi dok se topi. Posle 15 minuta krčkanja dobićete sirup prepoznatljive žućkasto-narandžaste boje.

100 grama oraha možete staviti u secko i tako usitniti. Ali nemojte ih predugo sitniti kako ne biste dobili prah. Onda dodajte orahe u čitavu smesu. Dobro pomešajte, sklonite šerpu sa ringle, sačekajte da se ogladi i stavite slatko od dunja i oraha u sterilisane tegle. Tegle prekrijte krpama i ostavite ih tako tokom noći.

Kako se pravi slatko od dunja bez šećera?

Verovatno će vam na prvi pogled delovati sasvim neverovatno: kako je moguće da postoji slatko bez šećera? Šećer je glavni sastojak u svakom slatkom. Kako je moguće jesti nešto slatko bez ikakvih negativnih posledica?

Odgovor je prost. U ovom receptu za slatko od dunja bez šećera, ne koristimo šećer, već njegovu zamenu – javorov sirup. To, naravno, znači da slato neće biti identičnog ukusa kao ono na koje ste navikli. No, ovaj dezert je jednako ukusan, ima mnogo manje kalorija i mnogo je zdraviji izbor. Preporučujemo ga svima onima koji izbegavaju da konzumiraju šećer bilo iz zdravstvenih razloga ili želje da skinu kilograme.

Javorov sirup predstavlja odličnu zamenu umesto šećera, njegov glikemijski indeks iznosi  54. Kada to uporedimo sa belim šećerom, čiji je glikemijski indeks 65, razlika je očigledna. Jedna kašičica javorovog sirupa sadrži 52 kalorije.

Za pripremu ove alternativne verzije slatkog će vam biti potrebno:

4 dunje,

2dl vode

1 štapić cimeta,

2 lovorova list,

Sok od jednog limuna,

250 mililitra javorovog sirupa.

slatko od dunja
Foto: freepik/azerbaijan_stockers

Smatra se da recept mnogo lepše ispadne kada se pravi od pečenih dunja. Stavite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Operite, isecite i oljuštite dunje. Isecite ih na kockice, isto kao za slatko. Stavite ih u vatrostalnu činiju, dodajte sok od jednog limuna, cimet, lovorove listove i sve prelijte sa javorovim sirupom. Blago pomešajte sastojke. Trebalo bi da su sve dunje prekrivene sirupom, zato vam preporučujemo užu vatrostalnu posudu. Prekrijte posudu aluminijumskom folijom i ostavite u rerni na 90 minuta. Ostavite neka se ohladi i stavite u tegle.

Gde kupiti ovo slatko i kolika je njegova cena?

Uvek ćemo vam preporučiti da napravite domaće slatko ili da naručujete od domaćih proizvođača. Ono je daleko zdravije jer se u njemu ne nalaze konzervansi i druge štetne supstance. Ipak, kada je slatko od dunja u pitanju cene variraju u zavisnosti od toga da li ga kupujete u lancima supermarketa ili od domaćih proizvođača.

U Maksiju ili Idei jedna manja tegla ove poslastice košta od 250 do 400 dinara u zavsisnosti od kvaliteta. Na internetu možete pronaći oglase domaćih proizvođaća koji jednu veću teglu prodaju za 500 dinara, pa naviše.

Ništa tako ne miriše na jesen kao dunje, a slatko koje se pravi od ovog voća je odlično da se jede na prazan stomak svakog jutra radi što boljeg imuniteta. No, uredu je i ako pojedete koju kašičicu više, samo da biste se zasladili.

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit

https://app.ckbk.com/recipe/suga90062c12s001r020/roast-quince-with-maple-syrup

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!