Ilon Mask i vojska SAD potpisali MILIONSKE ugovore: Prave satelite i super-brze rakete (VIDEO)

Kompanija SpaceX ima bliske kontakte s Pentagonom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: US Air Force Photo / Alamy / Profimedia

Kompanija SpaceX i Pentagon potpisali su ugovor o razvijanju nove rakete, koja bi u roku od sat vremena mogla da dostavi 80 tona tovara/naoružanja bilo gde u svetu!

Testiranje bi trebalo da započne naredne godine, a navodi se da bi raketa bila 15 puta brža od vojnog transportera C-17 Globemaster.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj ugovor samo je još jedna potvrda o bliskim kontaktima i saradnji ekscentričnog milijardera Ilona Maska i američke vojne zajednice.

Starlink u žiži

Početkom nedelje, njegova kompanija obezbedila je i ugovor vredan 149 miliona dolara za izradu četiri nova satelita, koji će detektovati rakete u svemiru. Posao bi trebalo da bude okončan do 2022, a specijalne senzore za praćenje izradiće druga firma.

Vojska SAD želi da iskoristi potencijal i zamah koji je SpaceX napravio projektom Starlink satelita. Ali, to nije sve. Pentagon je izrazio želju da Maskovo “sazvežđe” upotrebi u komunikacione svrhe, i izgradi mrežu bezbedniju od GPS-a, prenosi Verge.

Ovakve vesti podsetile su na raniju tvrdnju direktora “Roskosmosa”, Dmitrija Rogozina, da je Pentagon zapravo naručilac satelitskog sistema u niskoj orbiti, kako bi svojim komandosima obezbedio postojanu komunikaciju bilo gde u svetu.

Ne treba zaboraviti ni da je Maskova moćna raketa Falcon Heavy odavno deo NSSL programa (National Security Space Launch), koji sprovode Svemirske snage SAD.

O njihovoj ulozi više možete OVDE pročitati.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar