Milijarde za internet, glupost! Rogozin tvrdi da Pentagon stoji iza popularnog projekta (VIDEO)

Direktor "Roskosmosa" ima drugačiju teoriju o Starlinku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Pentagon je pravi naručilac satelitskog sistema u niskoj orbiti Starlink, koji je rasporedila kompanija SpaceX, a omogućiće specijalnim snagama SAD komunikaciju u bilo kojoj tački sveta, tvrdi generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin.

“Šta znači izjava kolega iz Sjedinjenih Država da prave niskoorbitalnu grupu kako bi obezbedili 4% Zemljine teritorije, koja nije obuhvaćena internetom? Troše milijarde dolara da bi razmestili takav sistem?! Potpuna glupost”, rekao je Rogozin za program “Lične veze” na YouTubeu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rogozin je istakao da Pentagon pravi sistem koji će njegovim specijalnim snagama omogućiti stalnu komunikaciju u bilo kom delu operacije, i obezbeđivati rad bespilotnih sistema – kopnenih i vazdušnih.

Sazvežđe nove generacije

“To može da prođe samo kod diletanata – taj entuzijazam, farmerke, Ilon Mask… Za nas je to, u principu, prilično grabežljiva, pametna, moćna, visokotehnološka američka politika, koja koristi sav taj entuzijazam da, pre svega, promoviše vojne interese”, istakao je Rogozin.

Podsećamo, Starlink je satelitsko sazvežđe nove generacije koja može da omogući super-brzi internet stanovnicima Zemlje, a realizacija projekta započeta je u februaru 2018.

Planirano je da se lansira oko 42.000 satelita (danas u orbiti kruži oko 600). Kompanija SpaceX procenjuje da će troškovi projekta iznositi 10 milijardi dolara.

Izvor: Sputnik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar