OPASNOST

Naučnici su bili u pravu? Evropi preti KATASTROFA svake sekunde! (FOTO)

Podignut nivo pretnje od erupcije vulkana Grimsvotn

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Pixabay/TheAndrasBarta

Naučnici na Islandu podigli su nivo pretnje od erupcije vulkana Grimsvotn i navode da postoiji više indicija da bi uskoro moglo doći do toga.

Ovaj vulkan je 2011. godine imao snažnu erupciju izbacivši veliku kolicinu pepela u atmosferu. Oblak pepela dostigao je visinu od oko 20 kilometara i poremetio je avio-saobraćaj, prenosi Sputnjik pozivajući se na RT.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Godinu dana pre toga 2010. desila se i erupcija vulkana Ejafjalajokul koja je prinudno otkazala oko 100.000 letova.

Svet pred još jednom nevericom ove godine: Naučnici najavili veliku KATASTROFU u Evropi! 

Nedavno je primećena nova magma u komorama vulkana Grimsvotn, kao i povećanje toplotne aktivnosti i topljenje leda. Lokalno se povećala i aktivnost zemljotresa, te sve sugeriše da bi uskoro moglo doći do erupcije.

ISLAND
Podivljali vulkanFoto:Printscreen/Youtube

Naucnici ipak navode da je mala mogućnost da se ponovi erupcija slicnog obima iz 2011. godine.

Vulkan Grimsvotn skriven je ispod ledenog štita, sa samo jednim starim grebenom na njegovoj južnoj strani. Grimsvotn je u proteklih 800 godina imao oko 65 erupcija, što ga cini najcešće aktivnim vulkanom u zemlji.

Manje erupcije tog vulkana dogadaju se u razmacima od cetiri do 15 godina, dok se veće dešavaju na svakih 150 do 200 godina. Jedne od najvećih zabeležene su 2011., 1873., 1619. godine.

ISLAND
Podivljali vulkan Foto: Printscreen/Youtube

Iako će verovatno prilikom erupcije doći do određenih smetnji u vazdušnom saobraćaju, za ocekivati je da neće biti ni približno razmerama erupcije Ejafjalajokula, mada je vulkansku aktivnost teško predvideti, što dokazuje pomenuta erupcija 2010. koja je zatekla svet, navodi se u tekstu.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar