IZBEGNITE GREŠKE

Da priprema hrane više ne bude BAUK: Profesionalni kuvari savetuju kako da postanete bolji u kuhinji

Spremanje jela je lako kada se postave neka određena pravila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Freepik

Priprema hrane nije laka.

Sa jedne strane imamo one koji u tome briljiraju, a sa druge, ljude koji nisu preterano vični varjači i kutlači.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, ruku na srce, neke stvari izgledaju tako lako, pogotovo kad gledate postupak pripreme, a onda se desi, da u realnom životu rezultat bude potpuna katastrofa.

Kako se to ne bi dešavalo, profesionalni kuvari širom sveta otkrili su svoje tajne i trikove, kako da vam jelo uspe i bude ukusno kao da su ga pravili pravi profesionalci.

Naravno da se vežbom dolazi do perfekcije, ali, određene cake, dobro je znati.

Ovo su neki od saveta koje bi trebalo da poslušate.

Foto: Freepik/ user18526052

Probajte jelo dok kuvate. Neprekidno prilagođavajte začine (nivo soli) po potrebi. Kiselost je takođe vrlo zanemareni aspekat. Iznenadili biste se koliko jelo može da “zasija” sa samo malo dodatog limunovog soka ili sirćeta.

Usporite sa seckanjem. Samo zato što ste na Youtubu videli Gordona Remsija kako seska povrće brzinom svetlosti, ne znači da to i vi možete da uradite. Brzina se vežba, a u ovoj situaciji, uzmite vremena koliko vam je potrebno, i uradite kako treba.

Sledite recepte ako ne znate tačno šta radite. Pečenje i spremanje je u osnovi nauka i ako ne računate pravilno sastojke, nikad neće izaći kako treba. Takođe se pobrinite da imate dobre sastojke. Ta kutija sode bikarbone od pre 5 godina ne radi više posao.

Foto:Pixabay/Pixabay

Pri seckanju luka držite koren netaknutim, kako biste olakšali sečenje. Takođe, stavite ga pod hladnu vodu, na taj način ćete sprečiti suze.

Paradajz ne bi trebalo da držite u frižideru, jer hladnoća menja njegov ukus. Sobna temperatura je idealna, a oni će biti savršeni.

Kada pravite rezance ili ramen nudle, ne treba da dodajete previše vode.

Najčešća greška većine ljudi je što stavljaju hranu u tiganj pre nego što se zagrejao. Tek kada krene da se greje dodajte ulje ili mast, a kada je skroz zagrejan – hranu.

Sveži sastojci čine razliku, pogotovo kada su u pitanju začini i začinsko bilje.

Foto: Freepik/ prostooleh

Ako recept kaže da bi sastojak treblo da bude sobne temperature, uverite se da je tako! Jaja su posebno važna za ovo pravilo – žumanci na sobnoj temperaturi se lakše mute i bolje mešaju sa filom. A za nešto poput torte sa sirom ili bilo čega drugog sa visokim sadržajem masti, hladna jaja mogu zapravo očvrsnuti masnoću i učiniti vašu smešu grudvastom.

Nemojte prepuniti tiganj. U njemu mora biti dovoljno mesta za sve sastojke.

Mnoge generacije pogrešno mešaju stvari. Ako imate veliku posudu sa čorbom, sosom ili filom,  verovatno mešate kružnim pokretima, obično u smeru kazaljke na satu ili u suprotnom smeru. Ipak, to je pogrešan način. Kada mešate, postupite na jedan od dva načina: Prvo, u malim krugovima, od spolja ka unutra – slično kao što na cvetu crtate latice ili kad crtate oblak. Ili, promešajte pokret brojke 8. Takođe, mešajte nagore. Kako? Nagnite kašiku tako da u osnovi deo hrane koji je najbliži izvoru toplote dovodite na površinu i obrnuto. Ovo omogućava bržu i ravnomerniju raspodelu toplote.

Foto: Freepik/freepik

Previše ili premalo soli. So je jedan od najčarobnijih sastojaka poznatih čovečanstvu. Kuvanje, kao i svaka druga stvar na svetu, odnosi se na ravnotežu. Umeće balansiranja ukusa je ono što se međusobno dopunjava.

Ako nemate dobar osećaj kako meso treba da bude gotovo, koristite termometar. Zanemarite bilo koji recept koji daje tačno vreme kuvanja, jer će retko biti tačan.

Redosled je veoma bitan.Ako u receptu prvo vidite maslac (ili bilo koju masnoću) i šećer, to je metoda kremiranja – što znači da prvo pomešate masnoću i šećer, dok smesa ne postane lagana i prozračna. Kada dodate jaja, dodajte ih jedno po jedno kako biste bili sigurni da se dobro izmešaju i da vaše testo zadrži laganu teksturu.

Foto/Pexels/ Luis Quintero

Pritiskate pljeskavice kako bi se brže ispekle. Kuvari kažu da to nikada ne treba da radite, jer će na taj način biti ispečene samo spolja, a ne iznutra.

Takođe, naoštrite noževe. To ih čini sigurnijim i manje frustrirajućim za upotrebu.

Kada pečete nešto u rerni, znamo da je teško odoleti da zavirite unutra. Ipak, izbegavajte da otvarate rernu koliko je to moguće, jer na taj način, sav topao vazduh izlazi napolje i samim tim, produžavate vreme pečenja.

Maslac uvek morate umutiti dobro, sve dok ne postane vazdušast. U suprotnom, mogao bi vas boleti stomak jer će krem biti “težak”.

Uvek prosejte svoje suve sastojke. Ovo je posebno važno za šećer u prahu kada pravite kremu od putera, jer želite da se maslac i šećer u prahu neometano mešaju.

Kako vam se čie saveti? Da li u kuhinji pravite ove greške?



Izvor: Objektiv.rs, boredpanda

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar