IZBEGNITE GREŠKE

7 najvećih GREŠAKA koje pravimo u kuhinji: Ne radite ovo ukoliko želite da vam stvari duže traju

Određene postupke ponavljamo svakodnevno, a ne znamo da skraćuju vek omiljenim pomagalima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ Freepik

Ah to čišćenje!

Kao da nije dovoljno stresno samo po sebi (barem većini ljudi), nego još ispada da neke stvari ne radimo kako treba, barem, po rečima stručnjaka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kad se pogrešno koristi i papirni ubrus može doneti više štete nego koristi, a ovo bi trebalo da ispravite što pre, ukoliko želite da vas određeni predmeti duže služe.

Foto:Freepik/user18526052

Ne obraćate pažnju na to kako skladištite noževe

Jedna od najčešćih grešaka koje mnogi od nas prave je stavljanje svih noževa u istu fioku. Ovo se posebno odnosi na velike kuhinjske noževe za meso i reckave za hleb. Njihove oštrice tamo nisu zaštićene od međusobnog trenja, pogotovo dok otvarate fioku iznova i iznova. Iako vam se ne čini tako, to zapravo dovodi do oštećivanja oštrica.

Dobra alternativa su ili specijalni držači ili oblaganje nečim što može sprečiti nastanak štete.

Koristite sirće za čišćenje svih površina

Izbegavajte čišćenje sirćetom površine poput granita i mermera, ali i površine poput kamenih podova, metalnih površina ili podova od tvrdog drveta. Ova tečnost je ima izraženu kiselost i istrošiće ove površine brže nego što je to uobičajeno.

Sirće je odlično za mikrotalasne pećnice, mašinu za pranje posuđa, frižider, sudoperu i slavine.

Sredstva za čišćenje, Foto: Freepik/ Freepik

Sve površine čistite ubrusima

Šta ima loše u ubrusima, pitate se? Ispostavilo se, po brojnim istraživanjima, da papirni ubrusi nisu pogodni za brisanje svake površine, kao na primer stakleni ili lakirani drveni kuhinjski šankovi i stolovi. Oni zapravo mogu biti abrazivni, pa postoji rizik da na ovim osetljivim površinama ostave ogrebotine, pogotovo ako su pravljeni od recikliranog papira.

Bolji izbor su meke krpe, koje neće oštetiti išta.

Sipate vrele sastojke u blender

Vruća tečnost ili hrana u činiji blendera sa zatvorenim poklopcem mogu biti opasne. Tečnost se može proširiti i toplina proizvoda će stvoriti paru, što dovodi do velikog pritiska unutara. U jednom trenutku, sve bi moglo eksplodirati po vašoj kuhinji, uzrokujući štetu ne samo samoj kuhinji, već i opekotine na vama.

Nikada nemojte sipati vrelu hranu u blender, Foto: Freepik/ Freepik

Priprema hrane u neodgovarajućim posudama

Izbegavajte pripremu hrane poput paradajza ili citrusa u “nelepljivim” šerpama ili teflonskim posudama. Razlog je taj što su visoko kiseli i kada dođu u kontakt sa površinom posude, oštećuju je. Na kraju, oni samo čine da se vaše nelepljive posude brže troše. Takođe, tokom pranja neretko se koriste grubi sunđeri koji oštećuju teflon. Umesto toga možete koristiti drugu posudu, poput keramičke ili druge vrste lonaca.

Koristite daske za sečenje od stakla

Da, izgledaju lepo, ali samo na fotografijama. Istina je da ovakve ploče nisu za seckanje, već za serviranje. I ne samo to.

Površina ove daske za rezanje je toliko čvrsta i teška, da kada je nož udari začas će otupeti. Uvek treba da se odlučite za nešto što će biti nežnije prema vašim noževima. Na tržištu postoji mnogo različitih opcija.

Primera radi, dobra drvena daska za seckanje ili čak plastika, omogućiće vašem alatu da traje duže.

Za sečenje koristi plastičnu ili drvenu dasku, Foto: Unsplash/ Dennis Klein

Stavljate drvene altatke u mašinu za pranje sudova

Iako postoje određene stavri od drveta koje se mogu prati u mašini za pranje posuđa, za veliku većina to niej preporučljivo. Na primer, izbegavajte pranje drvenih kašika, varjača, posuđa ili dasaka za sečenje na ovaj način. Takođe, izbegavajte i pranje noževa sa drvenim drškama.

Tokom procesa pranja, voda dostiže izuzetno visoke temperature. Ovo može uništiti materijal i prouzrokovati pukotine, krivljenje i promenu boje.

Da li ste napravili neku od ovih grešaka?



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar