Tanasković poslao SNAŽNU poruku: Albanska propaganda ne može osporiti srpski identitet svetinja na KiM

Na Kosovu i Metohiji evidentirana su 372 spomenika kulture i više od 1.300 ostataka hrišćanskih obeležja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/printscreen/youtube

Bivši zastupnik Srbije pri Unesku, diplomata i orijentalista, profesor doktor Darko Tanasković kaže da pokušaji Albanaca da ospore srpski idententitet svetinja na Kosovu i Metohiji nisu ništa novo i da je reč o propagandi.

Na Kosovu i Metohiji evidentirana su 372 spomenika kulture i više od 1.300 ostataka hrišćanskih obeležja. Oni vekovima govore o životu Srba na tom prostoru. Pojedini Albanci, međutim, pokušavaju da to nasleđe sada prisvoje.

 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

 

Darko Tanasković je rekao da je reč o propagandi i da je apsolutno nemoguće bilo kakvim objektivnim argumentima, pogotovo istorijskim, dovesti u pitanje srpski pravoslavni karakter svetinja na Kosovu i Metohiji.

Pravi problem je što je Srba sve manje na prostoru Kosova i Metohije, smatra Tanasković podsećajući na reči patrijarha Pavla: “Koga ovce, onog i planina“. “To je pravi problem uz jedno političko nasilje koje je sprovedeno i na međunarodnom planu od devedesetih godina”, ukazuje diplomata.

Prema njegovim rečima, nije novost da albanski istoričari pokušavaju da dokažu nešto što nije istina. Oni su sad, kaže, postali glasniji jer se plaše da ta njihova argumentacija više “ne prolazi” dobro u svetu.



Izvor: Kurir

Komentari (1)

  1. Bravo Darko. Sistematski, tolike godine, kulturno, nauchno utemeljeno, humano, potpuno. Puno pozdrava I zelja za nastavkom ovako lepo uspeshne akcije. Aljosha

    Odgovori

Ostavite komentar