NEOČEKIVANO

Studija otkrila šokantan podatak: U Italiji mladi više žrtve ALKOHOLA nego korone!

Od akutnog trovanja alkolohizmom leceno dva odsto mladih pacijenata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ freepik

Teško trovanje alkoholom je više pogodilo maloletnike u 2020. godini nego zaraza Covidom19, zaključak je studije koja je sprovedena na poznatom italijanskom institutu za pedijatriju “Burlo Garofolo” u Trstu, čiji su rezultati objavljeni u američkom časopisu Journal of Adolescent Health.

Studija je sprovedena na pacijentima hitne pomoći koji su lečeni u periodu nakon karantina uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Od akutnog trovanja alkolohizmom leceno dva odsto mladih pacijenata, porast u ovoj godini je značajan.

Monah koji se do SMRTI borio sa ALKOHOLIZMOM! Starac Pajsije je ovako govorio o čašicama uz molitvu 

Čak 11 odsto od ukupno lečenih od dubokog trovanja alkoholom uz upotrebu i drugih narkotičkih supstanci bili su maloletnici, što je i navelo tim istraživača da zaključi kako je za mlade gora pošast alkohol nego zaraza Covidom19.

Mnogi od lečenih maloletnika rizikovali su život, trovanje alkoholom je bilo takvo da se morali pribegavati reanimaciji i priključivanju maloletnih pacijenata na aparate za veštačko disanje u odeljenjima intenzivne nege.

“Značaj ove studije, između ostalog, je i u tome, što pokazuje povezanost karantina, dakle socijalne izlovanosti i emotivnih problema koje je pandemija, očigledno, izazvala kod mladih. Time se može objasniti ovaj nagli porast rizičnog ponašanja adolescenata”, kaže profesor Edzidio Bravi, direktor Instituta i jedan od autora studije.

Istražujući eventuale motivacije za po zdravlje opasno opijanje alkoholom maloletnika, neuropsihijatar Dzuzepe Abračavento kaže da je prisilno dugotrajno druženje dece i roditelja u vreme karantina, prouzrokovalo neretko konfliktne situacije, jer ni deca ni roditelji nisu navikli da tako dugo budu zajedno zatvoreni u kučama.

Autori studije podsećaju da je rizično ponašanje karakteristično za mlade, to je način upoznavanja života i odrastanja, ali studija ukazuje na porast ekstremnog i rizičnog ponasanja u procentima koji treba da zabrinu društvo u celini.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar