BORBA

Monah koji se do SMRTI borio sa ALKOHOLIZMOM! Starac Pajsije je ovako govorio o čašicama uz molitvu

Godinama su ga svi smatrali monahom alkoholičarom koji sablažnjava hodočasnike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Monah Pajsije Foto: printscreen/youtube

Nekada je na Svetoj Gori živeo jedan monah. Svakodnevno je bio u alkoholisanom stanju i postao je uzrok sablažnjavanja hodočasnika.

Jednog dana je umro i neki vernici su, osećajući olakšanje, otišli kod vidovitog starca Pajsija Svetogorca ( kanonizovan u januaru 2015) da mu prenesu, s posebnom radošću, da je konačno rešen ovaj veliki problem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Otac Pajsije im je odgovorio da zna za smrt monaha, jer je video ceo legion anđela koji su došli da mu preuzmu dušu. Hodočasnici su se čudili i negodovali, a neki od njih su pokušavali da objasne starcu Pajsiju o kome je reč, misleći da ih starac nije razumeo.

“Molio sam se Bogu za zdravlje”: Pravoslavni monah star 114 godina POBEDIO koronu (FOTO)

Starac Pajsije im je ispričao:

– Ovaj monah je rođen u Maloj Aziji, neposredno pre progona stanovništva, kada su Turci otimali svu mušku decu (tzv. danak u krvi). Da bi ga sačuvali, roditelji su ga nosili sa sobom na žetvu, a da ne bi plakao sipali bi mu malo rakije u mleko posle čega bi spavao. Zato je rastući postao alkoholičar. Kada je odrastao, posle saveta mnogih lekara i stručnjaka da se ne treba ženiti i zasnivati porodicu posle takvog detinjstva, došao je na Svetu Goru i postao je monah. Tamo je našao jednog svetog starca i rekao mu da je alkoholičar. Starac mu je savetovao da čini pokore i molitve, i da preklinje Bogorodicu da mu pomogne smanjiti piće za jednu čašicu.

Devetogodišnji monah Šaolina novo čudo sveta: Dečak otkrio da ima VAŽAN razlog zašto ovo radi (VIDEO)

Nakon godinu dana je uspeo uz molitve i pokajanje smanjiti piće sa 20 čašica koliko je pio dnevno, na 19 čašica. Nastavio je i tokom više godina je postigao da pije samo 2 do 3 čašice dnevno, od kojih bi se ipak, s obzirom da je uvek postio ili gladovao, lako opio.

Godinama su ga svi smatrali monahom alkoholičarom koji sablažnjava hodočasnike, ali je Bog u njemu video borca, istrajnog u borbi da smanji svoju lošu naviku.

Ako ne znamo razloge i nečiji uloženi trud da bi postigao ono što želi, s kakvim pravom osuđujemo njegov pokušaj?



Izvor: Opanak.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar