NA DANAŠNJI DAN

Jedan od prvih crtaća u boji: Ovo niste znali o seriji “Džetsonovi”

Bio je futuristički pandan porodici Kremenko

Foto: Printscreen/Youtube/ Warner archive

Na današnji dan je prvi put emitovana animirana serija “Džetsonovi”, reč je o jednoj od prvih animiranih serija u boji. Bila je to prva animirana serija u boji TV mreže ABC, a premijerno je prikazana 1962. godine.

“Džetsonovi” je bio američki animirani sitkom, koji je producirala slavna kuća “Hanna-Barbera”, koja stoji iza voljenih TV serija Tom i Džeri, Kremenkovi, Medved Jogi, Šašave trke, Skubi Du, Štrumpfovi i drugih. Dok porodica Kremenko živi u komičnom svetu kamenog doba, Džetsonovi žive u komičnom svetu budućnosti, sa robotima, vanzemaljcima, hologramima i zabavnim tehničkim otkrićima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Serija je bila revolucionarna, prikazujući leteća kola, pokretne trake, “pametne” kuće, satove, robote koji pričaju, video pozive, većina tih stvari  je i stvorena u 21. veku. “Džetsonovi” su emitovani od 1962. do 1963, a potom su “oživljeni” od 1985. do 1987. Čak je napravljen i animirani film 1990. godine.

Čuvena kineska ratnica koja je tragično završila: Ko je zaista bila Hua Mulan?

Imali su izuzetno popularnu špicu. Uz prvi stih: “Meet George Jetson”, mnoga deca i odrasli bi odmah znali koja animirana serija se trenutno emituje na televiziji. Numera je bila na 9. mestu na Bilbordovoj listi, a čak se puštala i na radio-stanicama.

Godine 1962. manje od 3% Amerikanaca je imalo televiziju u boji. “Džetsonovi” i jesu bili emitovani u boji, u tome postavši pionir na mreži ABC, koja je pristup boji jedino mogla da obezbedi tržištima u Njujorku, Čikagu, Detroitu, San Francisku i Los Anđelesu. Drugi nisu bili te sreće. Živopisni svet Džetsonovih izgleda mnogo sterilnije u crno-belom, upravo zbog toga je otkazana.

Pokretna šetališta su postojala i pre “Džetsonovih”. Alfred Spir je patentirao pokretna šetališta 1871. godine, ali su javnosti uživo predstavljena tek 1958. na aerodromima. Međutim, možemo sa sigurnošću da kažemo da su
“Džetsonovi” predvidili izum kreveta za samopotamnjivanje. U seriji postoje, ali u realnom svetu kreveti za potamnjivanje nisu postojali sve do 1978. kad je Fridrih Volf shvatio koliko tamnija koža lepo izgleda, pa je osnovao industriju za potamnjivanje.

Od 2001. godine postoji scenario za “Džetsonove”, koji su prihvatali, prepravljali i ostavljali razni scenaristi i režiseri. Nakon Adama Šankmana (“Lak za kosu”) i Roberta Rodrigeza (“Grad greha”, “Od sumraka do svitanja”), producenti su 2015. najavili da će igrani film zapravo biti animirani, a da će scenario uraditi Met Liberman (“Porodica Adams”, “Skub!”).

Takođe, moramo pomenuti jedan od prvih krosovera, i epizodu koju smo svi obožavali – Džetsonovi upoznaju porodicu Kremenko.

Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar