SPEKTAKULARNA AKCIJA

Policija pronašla ukradene knjige velike vrednosti, među njima prva Njutnova i Galilejeva izdanja (VIDEO)

Rumunska policija objavila je snimak pronađenih knjiga, mediji ovu akciju opisuju kao "Nemoguću misiju"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen / Youtube / Politia Romana

Izuzetno retke i skupocene knjige vredne više od  2,6 miliona evra pronađene su ispod kuće u rumunskom selu, javljaju britanski mediji. Knjige su pre nekoliko godina ukradene iz skladišta u zapadnom Londonu.

Rumunska policija objavila je snimak pronađenih knjiga, među kojima su skupocena prva izdanja naučnika Galilea Galileja i Isaka Njutna. 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Akcija u kojoj je pronađeno oko 200 retkih knjiga kulminacija je policijske operacije koja je trajala duže od tri godine i koja je uključivala racije na više od 45 adresa u tri zemlje te je dovela do optužnica protiv 13 osoba.

Knjige su ukradene u januaru 2017. godine iz poštanskog skladišta u Felthamu, gde su bile privremeno smeštene pre nego što je trebalo da budu prebačene u Las Vegas na aukciju retkih knjiga. Dva muškarca, Daniel David i Victor Opariuc, provalili su u skladište tako što su izrezali rupe na krovu skladišta i pomoću užeta se spustili u zgradu. U krađi koju Gardijan opisuje kao akciju iz serijala “Nemoguća misija” lopovi su se držali za police kako bi izbegli senzore koji bi aktivirali alarme.

Krađa je trajala oko pet sati, a lopovi su skladište napustili na isti način na koji su i ušli. U automobilu koji je bio parkiran u blizini čekao ih je treći muškarac, Narcis Popescu, pa su sva trojica pobegla s lica mesta. Automobil je kasnije pronađen, bio je očišćen izbeljivačem, što ukazuje na pomno planiranu akciju.

No automobil nije bio očišćen dovoljno dobro pa su istražitelji pronašli tragove DNK jednog od lopova na naslonu za glavu. Muškarci su uhvaćeni i osuđeni, a istražitelje je trag na kraju  doveo do sela Neamt na severoistoku Rumunije.


Lokalna policija u sredu je pretražila kuću u selu i pronašla knjige, među kojima je bilo i retko izdanje Njutnovih zakona, jednog od najpoznatijih i najuticajnijih naučnih dela u istoriji.

Kradljivci su identifikovani kao pripadnici rumunske kriminalne organizacije odgovorne za niz provala u skladišta u kojima se drži roba visoke vrednosti, pri čemu su neretko koristili istu metodu upada.

Britanska policija objavila je kako je rumunska banda dosad izbegla hapšenje jer su ih u više navrata avionom prebacivali u Britaniju kako bi izvršili pljačku, a odmah potom ih prebacivali izvan zemlje. Ukradeno nisu nosili sa sobom, nego su vrednu imovinu otuđenu u pljačkama druge osobe preuzimale različitim metodama transporta.

Banda je bila povezana s poznatim rumunskim kriminalnim porodicama koje su pak bile deo zločinačke organizacije Camparu, objavila je policija.



Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar