U japanskim prodavnicama rade i ROBOTI: Imaju poseban, nimalo lak zadatak (VIDEO)

Mašinom od dva metra upravlja operater i VR sistem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Telexistence Inc / Ferrari / Profimedia

Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Japanu, FamilyMart, odlučio je da “angažuje” robote na poslovima slaganja robe. Na taj način, izborili bi se s manjkom radne snage i omogućili zaposlenima dodatne mere zaštite u doba korone.

Kompanija Telexistence proizvela je robota Model-T, sposobnog za izvršenje različitih zadataka. Mašinom od dva metra upravlja operater i poseban VR sistem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Robot je programiran za širok spektar pokreta i može da slaže robu na police, iako nije previše brz. Ideja je da jedan operater upravlja s više Modela-T u različitim lokalima, i tako uštedi vreme i resurse kompaniji.

Veliki projekat

Za sada, robot slaže plastične flaše s vodom i sokovima u skladištima (što je vrlo obiman posao), a kada se potvrdi njegova preciznost i efikasnost, preuzeće brigu o “osetljivijim” namirnicama, poput sendviča ili proizvoda od pirinča.

FamilyMart planira da “zaposli” robote u 20 prodavnica do 2022. godine, s idejom da vremenom postanu deo čitavog lanca.

Da je reč o velikom projektu pokazuje podatak da japanska trgovinska kompanija ima više od 24.500 lokala širom države, ali i Kine, Tajvana, Tajlanda, Vijetnama, Malezije, Indonezije i Filipina.

Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar