NA DANAŠNJI DAN

Greta Garbo bi danas proslavila 115. rođendan: Životna priča kraljice Holivuda

Neobičan život filmske dive

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Večna dama Holivuda Greta Garbo bi na današnji dan proslavila 115 rođendan. Glumica i dalje predstavlja simbol ženstvenosti, a proglašena je jednom od pet najboljih glumica 20. veka.

Ime je Greta Garbo

Foto: Printscreen/Youtube/Oscars
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Holivudska zvezda je rođena kao Greta Luiza Gustafson, ali ju je sve upamtio pod imenom Greta Garbo. Rođena je 18. septembra 1905. godine u Stokholmu. Mnogi je pamte kao tajanstvenu ženu neverovatnog talenta. Prvo se bavila modom, a nakon pojavljivanja u jednoj reklami joj je dodeljena uloga u filmu “Lutalica Piter”. Studirala je na Kraljevskoj školi dramskih umetnosti u Stokholmu.

Zov Holivuda

Foto: Printscreen/Youtube/Jan DeFrank

Očarala je sve kada se pojavila na velikom platnu. Publika je u njenoj glumi mogla da uživa od 1921. do 1941. godine. Najveći slavu je stekla dok je radila u Sjedinjenim Američkim Državama. Ubrzo je postala jedna od najsjajnijih zvezda Holivuda. I dalje pamtimo njene čuvene filmove “Ana Karenjina”, “Mata Hari”, “Dama sa kamelijama”, “Put i đavo” i “Poljubac.

Oskar

Greta je krajem tridesetih stekla ogromnu popularnost. Njen prvi zvučni film “Ana Kristi” je reklamiran pod sloganom – “Garbo je progovorila”. Prve reči koje je izgovorila su bile “Daj mi viski” i tako je postala legenda.

Tada je dobila svoju prvu nominaciju za Oskara, za najbolju glavnu glumicu. Još dva puta je bila nominovana, i to za uloge u filmovima “Dama sa kamelijama” i “Ninočka”. Nakon neuspeha filma “Žena sa dva lica” se povukla sa scene, to je doprinelo mitu misteriozne žene. Nije se više pojavljivala u javnosti, živela je mirnim životom u Njujorku.

Sve vreme smo bili u zabludi: Otkrivena istina o smrti Robina Vilijamsa

Dodeljen joj je počasni Oskar 1955. godine, a preminula je 15. aprila 1990. godine



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar