Stručnjaci o dolasku DFC-a: Da li će biti prepreka za Kineze i stiže li američki kapital?

Posledice otvaranja kanacelarije američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Pete Linforth

Buduća regionalna kancelarija američkog DFC-a delovaće pozitivno na privredni sistem Srbije i može se shvatiti kao želja SAD da ojačaju svoj uticaj kao protivtežu kineskom, ali to nije prepreka za nastavak saradnje sa kineskim partnerima, kaže u izjavi za Tanjug profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.

Sprovodi se dogovor iz Vašingtona: Potpisan sporazum sa američkim DFC-om i bankom EXIM

Otvaranje kanacelarije američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) u Srbiji dogovoreno je Vašingtonskim sporazumom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Taj korak ni na koji način nije prepreka nastavku saradnje sa kineskim partnerima, pogotovo na osnovu već potpisanih sporazuma i dogovorenih projekata“, istakla je Mitrović upitana da li će dolazak američkih investicija biti konkurencija kineskim i može li da ih ugrozi.

Ona je objasnila da se u geopolitičkom i geoekonomskom smislu najava dolaska DFC može shvatiti kao nastojanje SAD da kroz razvojne projekte, finansiranje lokalnih inicijativa, malih preduzetnika, ojača svoj politički uticaj ovde, kao protivtežu ekonomskom, a kroz njega i političkom, uticaju Kine i njene popularnosti u Srbiji.

Svakako da prisustvo još jedne platforme za finansiranje preduzetništva u Srbiji povećava ponudu. Dolazak DFC i otvaranje najavljenog regionalnog centra u Srbiji, ako se to zaista bude i dogodilo, može da govori da SAD žele da ojačaju svoje ekonomsko prisustvo u našoj zemlji i u regionu”, rekla je ona.

Američki DFC za desetak dana stiže u Beograd: O čemu će biti reči i zašto je taj dolazak značajan?

Dodala je da bi taj potez jasno pokazao da SAD vide Srbiju kao ključnu za ekonomski razvoj čitavog regiona.

“To deluje pozitivno na privredni sistem Srbije i ekonomski ambijent. Time se šalje jasna poruka i drugim investitorima da se veruje u budućnost naše privrede”, rekla je ona.

Kako je ocenila, investicije preko DFC-a, pozajmice i projekti, imaju opseg usmeren pre svega na male i mikro preduzetnike, žene preduzetnice, a zavisiće i od projekata koje će naši preduzetnici ponuditi.

“Radi se o pozitivnom događaju koji može da unapredi sliku i stanje u poslovnom ambijentu Srbije”, zaključila je ona.

Srbija NAJVIŠE u regionu pomogla svojim građanima: Dva MEĐUNARODNA tela odala priznanje našoj zemlji

Kovačić: Gde je DFC, tu su ogromna američka ulaganja

Gde je DFC, tu su i ogromna američka ulaganja, jer u suprotnom oni ne bi dolazili, izjavio je osnivač i predsednik tink-tenk organizacije “East-west bridge” Jovan Kovačić povodom dolaska predstavnika ove američke finansijsko razvojne korporacije u Beograd, kao i odluke o otvaranju predstavništva sa sedištem u Srbiji.

Kovačić za Tanjug kaže da je čuo “analize” da je reč samo o projektima vezanim za KiM, ali tvrdi da su takve priče apsolutno netačne.

“Dolazak DFC je plod, ne samo vašingtonskih sporazuma, o tome se razgovaralo nekoliko meseci, celu godinu… Vašingtonskim sporazumom dolazak DFC je “overen”, potvrđen i zagarantovan”, objašnjava Kovačić.

Kad je reč o značaju celokupnog sporazuma iz Vašingtona, a imajući u vidu da su, u krajnjoj konsekvenci, Sjedinjene Države autor nezavisnog Kosova, Kovačić smatra i da su potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu SAD prihvatile činjenicu da nešto nije bilo u redu u američkoj politici pre 20 godina po pitanju KiM. “I sam predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je politika o Kosovu pogrešno vođena”, konstatovao je Kovačić.

Istovremeno, događaj u Beloj kući će, uveren je, itekako imati direktan uticaj na razvoj odnosa između Srbije i Amerike.

O tome govori i činjenica da je reč o prvom sporazumu koji je Srbija potpisala u Ovalnom kabinetu Bele kuće.

Kako kaže, već sama ta činjenica mnogo toga govori o potpisanom dokumentu.

On napominje da će, imajući u vidu kompletan sadržaj sporazuma, uključujući i tačke koje nemaju veze sa KiM, on itekako imati uticaj na direktne odnose Srbije sa Belom kućom.

Mislim da će se stvari i ubrzati. To je poruka i Evropljanima, jer od kada su krenule američke inicijative, intenzivno pre pola godine i evropska inicijativa je mnogo efikasnija nego što je bila“, kaže Kovačić i zaključuje da će Srbija imati velike koristi od ovog sporazuma ubuduće.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar