Sprovodi se dogovor iz Vašingtona: Potpisan sporazum sa američkim DFC-om i bankom EXIM

Potpisani sporazumi nisu obavezujući i biće praćeni standardnim radnjama pre nego što finansiranje projekta bude zvanično uspostavljeno

FOTO: Tanjug

Američka Međunarodna finansijska razvojna korporacija (DFC) i Izvozno-uvozna banka SAD (EXIM) potpisali su juče sporazume o namerama sa Beogradom i Prištinom, u cilju pomoći u finansiranju izgradnje Auto-puta mira, koji će povezivati Niš i Prištinu.

Američki DFC za desetak dana stiže u Beograd: O čemu će biti reči i zašto je taj dolazak značajan?

Kako je saopšteno iz DFC i banke EXIM, potpisani sporazumi nisu obavezujući i biće praćeni standardnim radnjama pre nego što finansiranje projekta bude zvanično uspostavljeno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Auto-put mira doprineće ekonomskom razvoju i regionalnoj integraciji, povezivanjem Niša i Prištine”, kazao je predstavnik DFC Adam Bouler, dodajući da će taj projekat “služiti kao moćan simbol novih, transformišućih odnosaBeograda i Prištine.

On je dodao da je DFC u saradnji sa EXIM posvećena napretku mirovnog procesa, investiranjem u projekte koji donose nova radna mesta i održive ekonomske koristi za obe strane. Predsedavajuća EXIM banke Kimberli A. Rid rekla je da je Auto-put mira značajan korak u ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

Na Kosovu se stvara nova Republika Srpska! Da li je Tači ovom rečenicom priznao PORAZ?

“Pohvaljujem rad predsednika Trampa i cele administracije na ovom istorijskom sporazumu… Izvozno-uvozna banka SAD je posvećena podršci procesa koji donose napredak ekonomskom razvoju i zapošljavanju u regionu i podržava američki izvoz i radnike”, istakla je.

Kako je saopšteno, DFC i EXIM planiraju da kasnije ovog meseca pošalju delegacije u Beograd i Prištinu kako bi se ostvario napredak u radu na Auto-putu mira i na drugim projektima. DFC će se takođe posvetiti radu na terenu u sklopu otvaranja svog prvog predstavništva u regionu.

Stalno predstavništvo DFC u Beogradu olakšaće sprovođenje primarnih projekata, kao što je Auto-put mira, koji će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta u regionu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Telegraf

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar