Nikada ne idite LJUTI u krevet: 5 razloga zbog kojih je to LOŠE po vaše zdravlje

San samo pojačava negativna osećanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia, Ilustracija

Ako ste ljuti i puni negativne energije, najgora moguća stvar je da u takvom raspoloženju odete na spavanje.

Ne samo da će vam to poremetiti san, već će uticati i na vaše zdravlje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci izdvajaju 5 razloga zbog kojih nikada ne smete da u krevet idete besni.

Ljutnja remeti san

Poznato je da su stres i bes okidač za reakciju tipa “borba ili beg”, što vas čini fizički napetima. U ovim uslovima mnogo je teže zaspati i ne buditi se tokom noći.

Takođe dokazano je da prekinut san samo povećava osećanje ljutnje. Verovatno ćete se probuditi isrpljeni, umesto da budete osveženi.

U ovom slučaju bes vodi do lošeg sna, a loš san izaziva još veći bes.

Foto: Unsplash.com/ Peter Kasprzyk

Bes je loš po vaše zdravlje

Naučnici su odavno utvrdili da kvalitet sna utiče na zdravlje. U normalnim uslovima, san predstavlja noćnu terapiju koja bi trebalo da stabilizuje naše emocije kako bi se lakše nosili sa raznim osećanjima narednog dana. Ali stres i bes remete ovaj proces. Negativne emocije povećavaju proizvodnju hormona stresa, što povećava našu razdražljivost, a može izazvati i druge zabrinjavajuće simptome kao što su nesanica i noćne more.

Teže je da zaboravite loša osećanja posle spavanja

Istraživanja pokazuju da je mnogo teže nositi se sa besom posle spavanja, nego pre odlaska u krevet. San samo pojačava misli, emocije i probleme. Dok spavamo, mozak obrađuje nove informacije i smešta ih u kratkotrajno lili dugotrajno pamćenje. Tokom sna, ljutnja odlazi u dugotrajno pamćenje, i može imati dugotrajan efekat.

Zato i važi izreka: Nikada ne idite ljuti u krevet! Naime, bes će biti manji ako ostanemo budni posle njegovog nastanka, i probamo da rešimo problem. Međutim, kada mozak zapamti loša osećanja, mnogo ih se teže osloboditi u budućnosti.

Foto/Pexels/ Andrea Piacquadio

Bes ubija iskrenost

Ako ljuti odete u krevet, ne samo da ubijate intimnost sa partnerom već uspostavljate i “otrovni obrazac”. Na kraju, odlazak u krevet će vam biti asocijacija na bes i neugodnost, a ne na opuštenost i povezivanje sa partnerom. Ako se ovaj obrazac stalno ponavlja, mogao bi da vam uništi vezu.

Foto:Freepik/wavebreakmedia_micro

Šaljete negativnu poruku partneru

Ako se usred svađe, okrenete na stranu i pokrijete preko glave, šaljete poruku da vam je važnije da “pobedite” u konfliktu od zdravog odnosa sa osobom sa kojom se svađate. Način na koji rešavate nesuglasice, može ojačati ili oslabiti vašu vezu.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar