Računaru štete i vaše LOŠE NAVIKE, obratite pažnju na TRI važne stvari

Ukoliko želite da sačuvate mašinu pridržavajte se ovih saveta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Karolina Grabowska

Ništa ne traje večno, posebno ne tehnologija, ali računar može potrajati nekoliko godina duže ako se dobro ponašate prema njemu.

Ukoliko se destop ili laptop pokvare ranije nego što bi trebalo, postoji šansa da su tome doprinele i vaše loše navike.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U današnjem tekstu bavićemo se stvarima na koje bi trebalo da obratite pažnju, ako želite da sačuvate mašinu što je moguće duže.

Dobar protok vazduha

Toplota je smrtni neprijatelj računara. Ako se previše zagreje, procesor može da uspori ili čak da se potpuno isključi, kako bi smanjio temperaturu. Duži rad na visokim temperaturama može smanjiti životni vek procesora, ventilatora i baterije.

Za desktop računare rešenje je jednostavno: pobrinite se da uređaj ima odgovarajući protok vazduha, sa dovoljno otvora i ventilatora da se hladni vazduh kreće kroz komponente.

Foto: Pixabay / andreas160578

S druge strane, laptop zahteva više pažnje. Prenosivost dovodi do mnogih loših navika, poput stavljanja na pokrivač ili drugu mekanu površinu, što blokira protok vazduha ispod laptopa.

Kad god je moguće, koristite laptop na ravnoj površini, a prenosni stolovi su dobar način da sprečite njegovo prekomerno zagrevanje. Osim toga, za laptopove važi isto pravilo kao i za desktop računare – ne ostavljajte ih na vrućim mestima (poput automobila po sunčanom danu).

Redovno čišćenje

Svi računari vremenom skupljaju prašinu. Iako vam redovno čišćenje može pomoći, kao prvo, potrebno je da sprečite ulazak raznih čestica u mašinu.

Na primer, dim cigareta i krzno kućnih ljubimaca pogoršaće probleme, a stavljanje desktopa na pod obezbediće da se više prašine, kose i drugih čestica usisa u uređaj.

Držite računar na stolu ili na drugom podnožju, ako je ikako moguće, i pobrinite se da na ventilatorima za usisavanje postoje filteri.

Pazite na bateriju

Baterija vašeg laptopa može izdržati osam sati rada (kada je nova), ali baterije se vremenom troše i nakon nekoliko godina to se može smanjiti na šest ili sedam sati rada.

Ovo je neizbežno, ali postoje načini da produžite njen vek trajanja.

Stručnjaci savetuju da je kratko ispraznite i često punite. Ako primetite da je baterija “nabrekla”, to je znak za zabrinutost.

Ako se toliko napuni da pritiska kućište laptopa, stvarajući jaz između panela, morate da prestanete da koristite uređaj i zamenite bateriju, da ne bi došlo do ozbiljnog kvara.



Izvor: PC Press

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar