BEZ ŽICA I UTIČNICA: Ruski “pametni” sto puniće sve naše uređaje!

Novi koncept ima brojne prednosti i može se upotrebiti u medicini i auto-industriji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: brijit vijayan / Panthermedia / Profimedia

Da li ste umorni od biranja punjača za svaki gedžet koji imate u kući?

Ako jeste, kao i većina ljudi, zanimaće vas informacija da su ruski naučnici razvili nov koncept univerzalnog bežičnog punjenja uređaja!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Reč je o “pametnom” stolu koji se u budućnosti može koristiti i za električne automobile.

Metamaterijali su ključ

“U početku je ovo bila ideja ‘pametnog’ stola. Stavila sam nekoliko mobilnih uređaja i punila ih. Razmišljali smo da sve bude na jednoj frekvenciji, ali smo shvatili da postoje različiti standardi i počeli da proučavamo upotrebu metamaterijala za formiranje više frekvencija”, objasnila je Polina Kapitanova s Fizičko-tehničkog fakulteta na ITMO.

Tehnološki giganti u svetu takođe rade na bežičnim sistemima koji mogu istovremeno da pune više uređaja, ali za razliku od njih naučnici ITMO primenjuju novo rešenje.

“Glavna novina je što smo predložili da se koristi metamaterijalni rezonator, a ne samo jednostavna spiralna zavojnica, koju imaju mnogi standardni sistemi kao predajnik”, objašnjava Kapitanova.

Brojne mogućnosti

Novi koncept ima brojne prednost. Recimo, metamaterijalni rezonator pruža nekoliko frekvencija odjednom i omogućava punjenje telefona, tableta, “pametnog” sata, slušalica

Uz to, uređaji mogu biti različitih proizvođača.

Predloženi koncept se može koristiti u medicini i za punjenje e-vozila. Projekat je trenutno u fazi koncepta, dok se za narednu godinu priprema funkcionalni prototip.



Izvor: Sputnik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar