Zoom uveo JAKE MERE zaštite od nepozvanih gostiju, evo kako se aktiviraju (VIDEO)

Aplikacija beleži dramatičnu ekspanziju tokom pandemije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Alejandro Guillermo Santiago Ruhl / Alamy / Profimedia

Jedna od najpopularnijih aplikacija za video-konferencije Zoom uvela je verifikaciju u dva koraka (2FA), kao novi vid zaštite od hakera, krađe podataka i zloupotreba.

Prilikom prijave, korisnik će morati da pruži dodatne informacije, poput pin-koda (koji dobija SMS porukom) i lozinke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zoom je zabeležio dramatičnu ekspanziju tokom pandemije korona virusa. Milioni ljudi širom sveta prinuđeni su da rade od kuće, a ova aplikacija omogućava jednostavan način komunikacije sa saradnicima.

Smanjen rizik od zloupotreba

Ono što je predstavljalo problem jesu učestale zloupotrebe sistema, tačnije Zoombombing, kada bi nepozvani korisnici uspevali da pristupe konferencijama, pa je kompanija morala da reaguje.

“2FA omogućava administratorima i organizacijama da zaštite korisnike, spreče nepoželjne upade i krađu podataka”, saopšteno je.

Ubuduće će korisnici morati da daju dva ili više “dokaza” o identitetu, kako bi potvrdili vlasništvo nad Zoom nalogom. Ovo će uključivati informacije, poput lozinke i pina, otkrivanje smart-kartice ili broja mobilnog telefona. Takođe, postojaće mogućnost autentifikacije glasom i otiskom prsta.

Administratori dobili “ključeve”

Zoom aplikaciju, od početka pandemije, u proseku koristi 300 miliona korisnika dnevno. Vremenom, otkrivene su brojne mane, pa je kompanija lansirala više ažuriranja.

Jedan od apdejta omogućio je “zaključavanje” konferencija, čime se zaustavljaju upadi nepozvanih gostiju. Administratori su dobili mogućnost da isključe sagovornike iz razgovora, kao i veću kontrolu nad Screen Sharingom.

Letos su otišli i korak dalje, izbacujući na tržište uređaj za video-konferencije, koji košta oko 500 evra. U pitanju je “Zoom from home” američke kompanije DTEN, koji se sastoji od touchscreen displeja, tri širokougaone kamere za HD video-pozive, integrisanih zvučnika i mikrofona.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar