Svemirski rover Perseverance ima “brata” blizanca, čija je uloga IZUZETNO važna (VIDEO)

Stručnjaci žele da prikupe što više podataka o mogućim problemima na površini Crvene planete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube / NASA Jet Propulsion Laboratory

Blizanac svemirskog rovera Perseverance, koji je nedavno započeo misiju osvajanja Marsa, pronašao je novi dom u Pasadeni (Kalifornija), tačnije u Laboratoriji za mlazni pogon američke agencije NASA.

Vozilo, pod imenom Optimism, verna je kopija “starijeg brata” i uskoro će biti testiran na posebno izrađenom poligonu – Mars Yard, posutom crvenim peskom i gomilom kamenja, kako bi simulirao površinu Crvene planete.

Stručnjaci žele da prikupe što više podataka o mogućnostima rovera i (softverskim i hardverskim) problemima s kojima se može susresti, pre nego što Perseverance naredne godine stigne do cilja.

“Biće zabavno raditi s njim”

Navodi se da ime Optimism (Optimizam) oslikava stanje duha, koje su imali stručnjaci tokom dvogodišnjeg projekta izrade rovera, posebno u vreme globalne pandemije.

“Ovaj test-robot skoro je savršena kopija Perseverancea i biće zabavno raditi s njim. Poseduje pogon, točkove, elektroniku i ostalu opremu, kao i vozilo koje je trenutno na putu ka Marsu“, izjavio je inženjer NASA Anais Zarifijan.

Kada specijalni rover sa šest točkova stigne do Crvene planete neće imati ljudsku posadu da koriguje njegove parametre.

Specijalna nuklearna baterija

Iz tog razloga, izrađen je Optimism koji će tumarati i savlađivati teške terene, pružajući dragocene podatke inženjerima.

Dok Perseverance pokreće specijalna nuklearna baterija, Optimism je spojen na lokalnu električnu mrežu, i tako dobija potrebnu energiju.

Svemirski rover poseduje sistem za održavanje toplote, koji će ga sačuvati od ledene atmosfere Crvene planete, a njegov “blizanac” rashladni uređaj sposoban da savlada užareno sunce Južne Kalifornije.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar