Amerikanci lansirali raketu na Mars! Naredne godine sleteće u krater koji nosi SRPSKO IME

Veliki istraživački projekat vredan je 2,4 milijarde dolara

Foto: Tanjug / Joel Kowsky / NASA via AP

Američka NASA uspešno je lansirala svoju raketu Atlas V na Mars! Misija je krenula iz svemirske baze na Kejp Kanaveralu, a trebalo bi da stigne do Crvene planete u februaru naredne godine.

Čitav projekat vredan je 2,4 milijarde dolara, a raketa će u orbitu Marsa dopremiti rover “Perseverance”, koji će tragati za eventualnim ostacima života starim više od tri milijarde godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Specijalno vozilo sa šest točkova ima i posebnog putnika, mali helikopter “Ingenuity” (težak svega 1,8 kilograma), čiji je zadatak da testira mogućnosti letenja u razređenoj atmosferi daleke planete.

Potraga za ostacima života

U prethodnim misijama, američki roveri pokazali su da je život na Marsu moguć.

“Ne znamo da li je ranije bilo života na Crvenoj planeti i sada ćemo potražiti odgovor na to pitanje. Prvi put u istoriji, NASA je posvetila misiju astrobiologiji, istraživanju života, možda sadašnjeg ili bivšeg u jednom drugom svetu”, istakao je direktor agencije Džim Brajdinstajn.

Direktor NASA pratio je lansiranje iz svemirske baze na Floridi.

“Ovo je deveto sletanje na Mars, pa s tim imamo iskustva”, kazao je Brajdinstajn, koji se oglasio na Twitteru ne dugo posle uspešnog starta misije.

Krater po imenu “Jezero”

“Perseverance” je unapređena verzija robota “Curiosity”, koji se spustio na Mars 2012, a analiziraće stene Crvene planete. Njegov zadatak je da spremi uzorke koje će pokupiti naredna misija i doneti na Zemlju 2031. godine.

Rover bi trebalo da sleti na dno kratera “Jezero”, dubokog 250 metara, koje je postojalo pre 3,5 milijardi godina i, po naučnicima, moglo bi da sadrži dokaze života mikroba u prošlosti Marsa.

Foto / Handout / AFP / Profimedia

Odluka iz 2007. godine

Krater je poneo naziv po istoimenoj opštini u Republici Srpskoj, nedaleko od Mrkonjić grada, a povezanost između američke svemirske agencije i ove opštine datira od 2007. godine.

Tada je odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) krateru širok 45 kilometara na visoravni Izidis, ogromnom basenu severno od Marsovog ekvatora, dodeljeno ime “Jezero”.

Tim povodom, američki ambasador u BiH, Erik Nelson, uručio je načelnici opštine Jezero, Snežani Ružičić, pismo u kome je potvrđeno imenovanje kratera na Crvenoj planeti.

Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar