Pratite uživo američku misiju na Mars: NASA u četvrtak lansira rover “Perseverance” (VIDEO)

Potraga za znacima života, koji su možda postojali na Crvenoj planeti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Handout / AFP / Profimedia

Američka svemirska agencija NASA planira lansiranje rovera “Perseverance” na Mars u četvrtak, u 7.50 časova po lokalnom vremenu.

Raketa Atlas V poleteće iz svemirske baze na Kejp Kanaveralu, a direktor Džim Brajdinstajn izjavio je da je “ponosan što će NASA ispoštovati planirani kalendar i pored pandemije koronavirusa”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Perseverance” će tragati za ostacima mikroba, koji su možda postojali na Crvenoj planeti pre više od tri milijarde godina, a rover će sleteti na njenu površinu 18. februara naredne godine.

Analizira stene, skuplja uzorke

Prethodni američki roveri pokazali su da je život na Marsu moguć.

“Još ne znamo da li je ranije bilo života na Crvenoj planeti i ova misija će pokušati da odgovori na to pitanje. Prvi put u istoriji, NASA je posvetila misiju astrobiologiji, istraživanju života, možda sadašnjeg ili bivšeg u jednom drugom svetu”, istakao je Brajdinstajn.

“Perseverance”, unapređena verzija robota “Curiosity” koji se spustio na Mars 2012, analiziraće stene Crvene planete, a pre svega uzeti uzorke koje će pokupiti naredna misija i doneti na Zemlju 2031. godine, podseća portal Zimo.

Američka svemirska agencija najavila je da će zainteresovani moći uživo da isprate lansiranje rakete Atlas V na njihovom zvaničnom sajtu, ali i YouTube kanalu.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar