ZA BOLJE PAMĆENJE

Ponovo ste zaboravili gde ste ostavili ključeve? Ove vežbe će vam pomoći da POBOLJŠATE svoju MEMORIJU

Zaboravnost postaje prošlost uz određene tehnike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ ookie_studio

Koliko puta vam se desilo da ste zaboravili gde ste ostavili ključeve, novčanik ili kartice?

Onda, dešava se to da panično tražite svuda po kući ili zovete kolege na poslu, da proverite da vam slučajno nije nešto tamo ostalo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako se ovakve stvari ne bi ponavljale, a vi gubili glavu kad shvatite da ste hleb stavili slučajno u zamrzivač, a novčanik u frižider, bilo bi dobro da redovno radite vežbe koje mogu pomoći da poboljšate memoriju.

Kako zapamtiti brojeve, Foto: Pixabay/ geralt

Kako pamtiti brojeve

Većini ljudi nije lako da upamte brojeve (kada ste poslednji put zapamtili nečiji broj telefona a da nije broj od dečka, devojke ili porodice?).

Po rečima naučnika, to se dešava jer brojevi dolaze u nematerijalnom i nemaštovitom obliku, te je ključ u tome da ih razložite na celine i tako zapamtite.

Uzmimo recimo broj 1985125501 koji očigledno nije lak za zapamtiti. Ali, ako podelite, primera radi, 1985 kao godinu vašeg rođenja, 125 broj zgrade u kojoj radite ili neki istorijski datum, 501 kao Levis odnosno farmerice, dolazite do lakog načina da broj memorišete.

Stezanje šake

Naučnici su okrili da jednostavna metoda, poput stezanja šake u pesnicu, dok ponavljate broj koji želite da zapamtite (na primer pin od kartice), može vam pomoći u pamćenju.

Kasnije, kada ste u prodavnici, ponovite postupak. Naučnici tvrde da ovi pokreti aktiviraju moždane regije, ključne za čuvanje sećanja i prisećanje važnih informacija.

Zapamtite imena onih koje upoznajete, Foto: Freepik/ Freepik

Ponavljajte imena svih

Ukoliko spadate u osobe koje pamte lica ali ne i imena, to je, po rečima stručnjakaiz razloga što se slike lakše pamte.

Kad se sa nekim upoznate, dobro ga pogledajte, ponovite sebi nekoliko puta njegovo ime, a zatim ga koristite u razgovoru.

Pomaže i da dodelite određenu asocijaciju na nečije ime, pogotovo ako vas ta osoba na nekoga ili nešto podseća.

Zaboravili ste zašto se ušli u prostoriju

Ukoliko vam se ovakve stvari često dešavaju, stručnjaci savetuju da vizuelizujete šta vam je potrebno, pre nego što po to krenete.

Bilo bi dobro da direktno idete po to, bez ometanja, ali, ako vas nešto na tom putu omete (pozvoni telefon ili slično), kada se zapitate “Šta sam ono beše hteo?”, pokupajte da vratite mentalnu sliku, a ako i to ne uspe, vratite se unazad do poslednjeg mesta gde ste bili i apitajte se šta ste želeli pre polaska, odnosno, šta je bio “okidač” da vam to nešto zatreba iz druge prostorije.

Zaboravna devojka, Foto: Freepik/ katemangostar

Zaboravljate ključeve i druge sitnice

Naučnici upozoravaju da ukoliko svuda po kući “sejete” sitne elemente, najpre je bitno da iskorenite loše navike.

Nađite jedno mesto gde će vam ključevi uvek stajati. Neka vam pređe u naviku da uvek, kada uđete u kuću, ključeve stavite na to mesto.

Umesto ostavljanja po stolovima, džepovima i slično, ovako nešto vam zaista može uštedeti vreme, kada je to potrebno.

Promenite kojom rukom perete zube

Operite zube nedominantnom rukom. Ovo stimuliše interakciju između dve strane mozga, što znači da se razvijaju novi neuronski putevi.

Foto/ Freepik/ cookie_studio

Žvaćite žvaku

Prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu Nortumbria, žvakaća guma, može vam poboljšati kratkoročnu i dugoročnu memoriju do 35 odsto. To je možda zato što poboljšava protok kiseonika u mozak. A tu je i bonus za bolji i lepši dah!

Dišite duboko

Studija u časopisu Plos One, otkrila je da visok nivo stresa može blokirati procese pamćenja, što dovodi do toga da zaboravimo ono što smo naučili.

Zato odvojite vreme za trenutak mira i rekonekcije sa samim sobom, pišu na britanskom portalu Woman Magazine.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar