Još jedan tinejdžer osumnjičen za napad na Twitter, FBI pretresao kuću njegovih roditelja

Obrt u slučaju hakerske grupe, čija su tri člana već optužena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Waldemar Thaut / Panthermedia / Profimedia

Prošlo je dva meseca od hapšenja i optužbi za hakerski napad na Twitter i organizovanja velike Bitcoin prevare, a sada je identifikovan još jedan osumnjičeni!

Kako prenosi New York Times, reč je o 16-godišnjaku iz Masačusetsa, koji je zajedno s glavnooptuženim Grejemom Klarkom (17), navodno, planirao upad u sistem društvene platforme i postavljao lažne objave na profilima Baraka Obame, Ilona Maska, Bila Gejtsa…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo je zanimljiv obrt u slučaju hakerske grupe, čiji su članovi i Nima Fazeli (22) iz Orlanda (optužen kao pomagač) i Mejson Šepard (19) iz Bognor Ridžisa u Britaniji (optužen kao saučesnik u prevari i hakerskom napadu).

Istraga sklapa sve kockice

Od objavljivanja detalja hapšenja na dva kontinenta verovalo se da je “mozak” čitave operacije, Grejem Klark, delovao sam.

(Neimenovani) tinejdžer još nije optužen, ali se sumnja da je direktno umešan u napad na Twitter“, prenose inostrani mediji.

New York Times nije imenovao osumnjičenog iz Masačusetsa, pošto je maloletan, ali je objavljeno da je FBI u utorak pretresao kuću njegovih roditelja. Da li je on zloupotrebio interne alate Twittera za veliku prevaru, znaće se tek kada istraga sklopi sve kockice.

Kako su se upoznali

O osumnjičenom tinejdžeru se malo zna, a navodi se da je poznavao tehniku vishinga (podvrsta poznatih phishing napada).

Kasnije je, navodno, počeo da se bavi i SIM swappingom (ilegalno preuzimanje kontrole nad tuđim mobilnim brojevima), kada je upoznao Grejema Klarka. Inostrani portali izveštavaju da su njih dvojica učestvovali i u drugim ilegalnim radnjama.

Američki New York Times navodi da je tinejdžer iz Masačusetsa bio aktivan i na online marketu OGusers.com, gde su se i upoznali optuženi za Twitter napad.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar