Američki tinejdžer “mozak” napada na Twitter! Ovo su optuženi hakeri o kojima bruji svet (VIDEO)

FBI i ministarstvo pravde SAD sproveli su opsežnu istragu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
ILUSTRACIJA / Foto: Hillsborough County Sheriff's Office via AP & Filip Radwanski / Alamy / Profimedia

Dramatičan obrt u istrazi nezapamćenog napada na Twitter!

Zbog hakerskog upada 15. jula i organizovanja velike Bitcoin prevare optužene su tri osobe, među kojima sedamnaestogodišnji Grejem Klark (na slici) iz Tampe, kojeg nadležni označavaju “mozgom” čitave operacije.

Klark je uhapšen u svom stanu na Floridi u petak i ekspresno predat sudu, gde je suočen s 30 tačaka optužnice. Njegov sunarodnik Nima Fazeli (22) iz Orlanda optužen je kao pomagač, a devetnaestogodišnji Mejson Šepard iz Bognor Ridžisa (Engleska), kao saučesnik u prevari i napadu na Twitter.

Federalna istraga

FBI i ministarstvo pravde SAD sproveli su opsežnu istragu u državi, locirali i uhapsili osumnjičenog u okrugu Hilsborou.

“U hakerskoj zajednici vlada mišljenje da napadi mogu da prođu nekažnjeno, bez posledica. Današnjom akcijom smo dokazali da nije tako”, saopštili su nadležni.

Iako je istragu predvodio FBI, a optužnica je zasnovana na federalnim krivičnim delima, Klarku će se suditi na Floridi, gde zakoni dozvoljavaju da i maloletnici odgovaraju kao odrasli.

Veruje se da su nadležni locirali optužene uz pomoć njihovih prepiski na Discordu i internet forumima, gde se okupljanju članovi hakerske zajednice. Na taj način, došli su i do njihovih IP adresa i identifikovali ih.

“Zaradili” 100.000 dolara

Podsećamo, u napadu na Twitter hakeri su preuzeli kontrolu nad nalozima poznatih političara, biznismena i kompanija, poput Baraka Obame, Džoa Bajdena, Džefa Bezosa, Ilona Maska, Bila Gejtsa, Ubera, Applea… i poslali seriju lažnih poruka.

Oni su ubedili žrtve da će za svaku sumu Bitcoina koju pošalju, dobiti dupli iznos! Na taj način, u kratkom periodu, “zaradili” su više od 100.000 dolara. Da nije bilo brze reakcije brokera kompanije Coinbase, cifra bi bila trostruko veća.

Twitter je saopštio da su hakeri započeli akciju telefonskim “fišing” (phishing) napadom, kako bi prevarili pojedine radnike kompanije i obezbedili pristup internim administratorskim alatima. Tako su golobradi mladići uspeli da izvedu najveći napad u istoriji ove popularne društvene mreže.

Ko je misteriozni “Kirk”?

Za sada nije poznato da li nadležni smatraju da je uhapšeni Grejem Klark misteriozni “Kirk”, koji je dvojici hakera ponudio da prodaju ukradene Twitter naloge na DarkWebu, ili je i on samo jedan od posrednika u ovoj triler priči.

Kao što smo već pisali, dvojica hakera kontaktirala su New York Times, ne dugo posle napada, kako bi objasnili svoju ulogu i ogradili se od Bitcoin prevare, koju je “Kirk”, navodno, samostalno organizovao.

Jedan od dvojice mladića, koji se novinarima predstavio nadimkom “Ever so anxious” i rekao da živi sa majkom u Engleskoj, zapravo je optuženi Mejson Šepard iz Bognor Ridžisa, prenosi Daily Mail.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar